dinsdag 14 februari 2017

Afstoppen

Nederland kende vandaag wederom een frisse start. In onze omgeving had het weer licht gevroren.

Ook al staat de teller nog maar op 36 Hellmann-punten en is het officieel een zachte winter, deze score ziet er toch niet onaardig uit.

De score van 2017 is nagenoeg gelijk aan die van 1984. Ook toen was het een winter na een sterke El Niño. De winter daarop kwam de eerste Elfstedentocht in 22 jaar. Wat heet: het scheelde niet veel of er kon toen 3 jaar achtereen de Tocht der Tochten gehouden worden.

Ik ben geen profeet, maar ik verwacht de komende 3 jaar een grote kans op een Elfstedentocht. Deze worden namelijk vaak verreden in jaren met een zonnevlekkenminimum. En daar gaan we nu naar toe.

Dit is de actuele stand van zaken.

Nogmaals: een koude winter hoeft nog geen Elfstedentocht te betekenen. In 1979 was het koud genoeg, maar een halve meter sneeuw heb je niet zomaar weggeveegd. En zoals we deze winter hebben kunnen zien: alles moet meezitten om in Nederland winter te krijgen. In Europa was het koud genoeg, maar elke keer trok de echte kou richting Balkan.

Maar met de kruimels van deze winter waren we ook al blij na 3 jaar zonder natuurijs.
In de vrieslucht fietste ik naar de Vondellaan, waar we weer heerlijk in de Leidse IJshal konden schaatsen. Het was met een peloton van 20 man en zo'n 15 losse schaatsers weer gezellig druk. Het ijs gleed over het algemeen zeer goed.

Wat mij het eerste uur opviel waren de Viking-kluunschaatsen, waarop een vrouw rondreed. Salomons gaat concurrentie krijgen.
Voor de rest zou de piramide van 125 rondjes geruisloos verlopen zijn, ware het niet, dat de "Twee van Breda" weer eens samenspanden. Hans den Outer had als eerste van hen 5 rondjes op kop, Henk Distelvelt zou de tweede 5 voor zijn rekening nemen.

Wat volgde was een klassiek staaltje afstopwerk. Terwijl Hans van kop af aan demarreerde, stopte Henk vakkundig het peloton af, zodat Hans weg kon blijven.

Dat had dit duo toch maar mooi uitgedacht en uitgevoerd....

Geen opmerkingen: