zondag 12 februari 2017

Dubbelslag

Na jarenlang telkens naast het goud te hebben gegrepen, sloeg IJVL-lid Kjeld Nuis op de Olympische baan in Gangneung meteen een dubbelslag.

Na gisteren op de kilometer in de koningsrit Kai Verbij in een direct duel verslagen te hebben, moest op de schaatsmijl drievoudig wereldkampioen Denis Joeskov eraan geloven. Nuis won in een ijzersterke tijd van 1.44,36.

Nu moet u weten, dat de familie Breed indertijd de dubbelslag van het koningskoppel Nuis en Verbij verloren heeft. Mijn zoon schaatste op maandagmiddag bij de IJVL in de Leidse IJshal en ondanks dat hij 4 jaar ouder was, op die leeftijd toch een behoorlijk verschil, was de toekomstige wereldkampioen op de 1000 en de 1500 meter toen al sneller.
Mijn leeftijdsverschil was nog een stuk groter toen ik het met een groep "Krasse knarren" op moest nemen tegen de toekomstige Europese kampioen sprint. Nu is dat niet mijn sterkste onderdeel, maar dat we als klein peloton het af moesten leggen tegen een leerling van een basisschool zegt toch wel iets over zijn uitzonderlijke talent.

Wie ook een dubbelslag geslagen heeft is Ton Menken. Paradoxaal genoeg heeft zijn ijsbaan voor recreanten een flinke serie topschaatsers voortgebracht.

Heel Nederland juicht mee met de dubbelslag van Kjeld Nuis op de middenafstanden. Heel Nederland? Nee, D66-wethouder van Sport Paul Dirkse niet. Hij vind een enorme tribune voor de passieve sportbeleving bij het basketbal veel belangrijker dan actieve sportbeleving op het ijs. Daarvoor is hij bereid om de sportieve erfenis van Ton Menken om zeep te helpen.

Het is jammer, dat dit mogelijk is, doordat onervaren politici op zo'n belangrijke post terecht kunnen komen.

Geen opmerkingen: