vrijdag 24 maart 2017

Vastentijd

In mijn jeugdjaren waren de 40 dagen voor Pasen bij ons thuis vastentijd. We kregen dan een snoeptrommeltje, waarin we alle snoep, die we in die periode kregen, bewaarden of in ieder geval poogden te bewaren. Eén jaar was me dat volledig gelukt, de andere jaren bezondigde ik me aan pekelzonden.
Toch hielden we ons in de Haarlemmermeer in die tijd niet aan alle katholieke gebruiken. Vastenavond en Carnaval waren indertijd bij ons in Nieuw-Vennep niet gevierd. Maar ik heb de schade later aardig ingehaald....

Na de lagere schooltijd heb ik me nooit meer ingelaten met vastentijd. Maar dit jaar is alles anders. Sinds bij mij een torenhoge bloeddruk gemeten is, let ik bijzonder goed op mijn eten: geen zout meer, vrijwel geen chocolade en al helemaal geen chocolademelk en verder zeer matig met koek. Daar ik zeer voorzichtig ben met alcohol, heb ik sinds ik vorige week vrijdag na de Bert Grotenhuis Bokaal een flesje witbier gedronken heb, geen biertje mee gedronken. Als dat geen vasten is!

Het werkt wel. In 2 weken tijd ben ik de 2 kilo, die ik afgelopen schaatsseizoen was aangekomen, kwijtgeraakt. Nu de hoge bloeddruk nog.
Daar deed ik vanmiddag een poging toe door na mijn werk in Hoornes/Rijnsoever door de duinen naar de volkstuin te fietsen, waar Ada al bezig was. In het lentezonnetje verdeelde ik de paardenmest over een kwart van ons perceel. In een rustig tempo ging dat mindful. Mijn huisarts had me bewegen zonder zware inspanning aangeraden. Dat deed ik dan maar.

Geen opmerkingen: