woensdag 1 maart 2017

Meteorologische winter

De meteorologische lente is vandaag begonnen, dus de meteorologische winter ligt achter ons. We kunnen dus terugblikken op een heftige winter, maar dat had niet zoveel met het weer te maken, maar meer met de politiek.

Het zag er vorig jaar zo mooi uit, toen de Leidse gemeenteraad unaniem instemde met de bouw van een 250-meterbaan bij zwembad "De Vliet". Maar helaas vond Paul Dirkse, de wethouder van Sport, een enorme tribune voor de basketballers van Zorg & Zekerheid belangrijker dan de actieve sportbeoefening van schaatsers. Ondanks dat de Leidse IJshal in een maand tijd 3 wereldkampioenen heeft voortgebracht, blijft de toekomst van de schaatssport in de Leidse regio nog steeds ongewis: Kjeld Nuis, Tijmen Snel en Kai Verbij. Hoe gek wil je het hebben?

De winter zelf zag er redelijk uit. Zelf had ik geen topwinter verwacht, maar een koude kwakkelwinter met schaatsen op de Vogelplas, en dat is ook uitgekomen.

Hoe anders was het vorig jaar?

Toen was het veel te warm geweest, net als de 2 winters ervoor. Wat dat aangaat hebben we met 5 dagen op natuurijs met naast de Vogelplas ook de Ankeveense plassen een heel aardige winter gehad.
En hoewel het natuurlijk idioot vroeg is, wil ik nu alvast een voorzichtige verwachting voor de komende 3 winters doen. Ik verwacht 3 winters met een behoorlijk grote kans op natuurijs en wellicht een Elfstedentocht, ook al moet daarvoor alles helemaal goed vallen.

Dit verwacht ik op basis van het zonnevlekkenminimum, waar we de komende jaren op af stevenen.

Op dit staatje is de ernst van de klimaatverandering af te lezen. We hadden een zeer laag zonnevlekkenmaximum en desondanks hadden we 3 zeer warme winters. Op grond hiervan had dit niet mogelijk moeten zijn.

We gaan de komende 3 winters zien, wat er nog mogelijk is aan natuurijs in een opgewarmd klimaat.

Geen opmerkingen: