donderdag 2 maart 2017

"In Hoogmade hoort schaatsen bij de opvoeding!"

Dinsdag stond er in het Leidsch Dagblad een interview met Jan van Schie. De coördinator van het vakantieschaatsen in de Leidse IJshal is ook zeer actief bij IJsclub Hoogmade. De aanleiding was natuurlijk het goud op het Wereldkampioenschap Sprint van Kai Verbij.

Het was een leuk artikel met een zin, die mij uit het hart gegrepen is: "In Hoogmade hoort schaatsen bij de opvoeding!"
Mijn moeder is geboren en getogen in Hoogmade, en al is mijn opvoeding volgens sommigen niet echt gelukt, met de liefde voor het schaatsen is het wel goed gekomen.
Vanmorgen reed ik met de harde wind in de rug naar de Vondellaan om schaatsles te geven.
En al viel het niet mee om na het Carnaval weer in gewone kleding te schaatsen, het thema voor de schaatsles stond voor mij wel vast: Hoogmade!

Samen met Jacob en Piet had ik een groep van 12 kinderen. Met Kai Verbij als grote voorbeeld begonnen we met war startoefeningen. Na het koeien melken en de molenwieken deed ik mijn kluunschaatsen weer af om te laten zien, waarom je achterop moet zitten: "Zijn de schaatsen recht of zijn ze rond?"
Het achterop zitten leerde ik aan middels de clownsstappen. Daarna was de zijwaartse afzet aan de beurt, waarna we de les afsloten met "De boom wordt hoe langer hoe dikker", het schaatsen onder een lange poort door en tenslotte tweelingtikkertje.
De schaatsles vloog voorbij, waarna ik na de warme chocolademelk weer naar huis fietste.

Geen opmerkingen: