zondag 12 november 2017

Spaanse edelmannen

In vroeger tijden heette het een feuilleton, tegenwoordig heet het een soap: een lang verhaal, waarvan iedere week of maand een vervolgstukje in een krant of tijdschrift te lezen was. Tegenwoordig gaat het wat sneller en gebeurt dat vaak dagelijks in de vorm van een soap op televisie.
Dankzij activisten, die Zwarte Piet weg willen hebben, staat soms in hartje zomer het Sinterklaasfeest in het middelpunt van de belangstelling. Dit jaar heeft het eventjes geduurd, maar met wild geraas heeft de gemeente Amsterdam zich in de Zwarte Pietendiscussie gemengd met een voorstel, dat briljant is in belachelijkheid.
Voortaan worden de Pieten uitgedost als Spaanse edelmannen. Uit de zestiende eeuw nog wel!
Hoe krijg je het verzonnen?
Een werkelijk fabuleus voorstel, waarmee Mokum zichzelf een brevet van onvermogen heeft gegeven. Het Landelijk Platform Slavernijverleden stond meteen op de achterste benen. Juist in die tijd begon de kolonisatie van Amerika met een hele reeks van mensenrechtenschendingen, die heden ten dage het stempel "genocide" mee zouden krijgen. Ook begon hiermee de slavernij, toen Afrikanen als slaven naar de nieuwe wereld gebracht en vaak ook naar de andere wereld geholpen werden.

Kennelijk is het historisch besef in de enige stad, die kan bogen op 2 universiteiten binnen de muren, enigszins weggezakt. Zouden de bestuurders van onze hoofdstad gehoord hebben van de Tachtigjarige Oorlog? In ons mooie Leiden in ieder geval wel. Ieder jaar vieren we in de Sleutelstad op 3 oktober het Leidens ontzet uit 1574.
Daarmee ontkwam Leiden aan het bloedbad, dat de Spaanse edelmannen uit de zestiende eeuw aanrichtten in Zutphen, Naarden en Haarlem.
Voorwaar, een briljant idee om de Zwarte Pietendiscussie te beslechten. Nu pas begrijp ik het voorstel van Sybrand van Haersma Buma om het "Wilhelmus" als verplichte lesstof op alle scholen in te voeren.
En deze poespas allemaal om een kinderfeestje, dat het land aardig heeft verdeeld tussen Randstad en platteland. Een feest ook, waarin je goedmoedig je familie of je vrienden via een Sinterklaasgedicht een blunder of een karaktertrek onder de neus kunt wrijven.
Daarbij heeft de kleur van Zwarte Piet niets met slavernij of racisme te maken. Het is gewoon iets praktisch. Als iemand zijn of haar gezicht bruin of zwart geschminkt heeft, is hij of zij vrijwel niet te herkennen. Meer is het niet en meer moet je er niet achter zoeken.
Sinterklaas heeft nooit kunnen vermoeden
dat er rond zijn Piet een strijd zou woeden
over de kleur op Pieterbaas zijn wangen.
De kinderen zingen liedjes vol verlangen
en begrijpen niets van al dat wild geraas.
Ook de Rijmpiet vindt dit maar dwaas.
Zijn mening is dat Piet zwart moet blijven,
maar dat moet je niet gaan overdrijven.
Zelf geeft hij het voorbeeld zoals u ziet,
deze jaarlijks rijmen makende Zwarte Piet!


Geen opmerkingen: