zaterdag 4 november 2017

Aardbeienloop

Vanmorgen nam ik Trouw ter hand, toen ik de ontbijttafel gedekt had. Het openingsartikel ging over aardbeien. Normaal gesproken zou dat goed nieuws zijn, maar nu helaas niet. De kop sprak wat dat betreft boekdelen: "Aardbeien zes keer giftiger dan ander fruit door cocktaileffect".
Ik kan u verzekeren, dat ik meteen klaarwakker was. Het is mijn lievelingsfruit en mijn consumptie ervan ligt duidelijk boven het landelijk gemiddelde. Gelukkig eet ik voornamelijk zomerkoninkjes uit onze  eigen tuin en anders koop ik voornamelijk onbespoten biologisch fruit, dus de hoeveelheid gif, die ik op deze manier binnenkrijg, valt wel mee, maar net als bij het fipronil-ei heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit behoorlijk zitten te slapen.
Hoe is het mogelijk, dat de stapeling van giffen over het hoofd wordt gezien? Een afzonderlijk bestrijdingsmiddel kan binnen de norm zitten, maar als er 7 of 8 gebruikt worden, dan mag je toch verwachten, dat die gifresten bij elkaar worden opgeteld. Je lever moet het immers allemaal verwerken.
Vanmiddag fietste ik naar het station van Voorschoten. Bij het vertrek praatte ik nog even met mijn buurman. Hij is geboren en getogen in Doetinchem en fervent fan van "De Graafschap". Gisterenavond was hij naar Amsterdam gegaan, waar koploper Ajax 2 met maar liefst 0-5 afgedroogd was door de Superboeren. Met 18 man in het uitvak van "De Toekomst" hadden ze een geweldig feest.
Met Hans Boers liep ik een rondje van een kleine 10 kilometer door en om "De Horsten". Door de vele herfsttinten was het een prachtige loop door dit Koninklijke landgoed. Vooral de beukenlanen waren sprookjesachtig. Maar ja, er wonen dan ook 3 echte prinsessen op dit fraaie landgoed.
Via de hoofdingang verlieten we "De Horsten". Over de ventweg van de Papelaan liepen we terug naar station Voorschoten. Daar voelden we de eerste spetters van een flinke bui. We hadden erg geboft met het weer!

Geen opmerkingen: