donderdag 2 november 2017

"Jan speelt ook gitaar!"

Toen ik vanmorgen hij de Leidse IJshal aankwam op mijn fiets, zag ik daar al meer auto's en fietsen staan dan gebruikelijk op dat tijdstip. Op het ijs zelf was het nog niet zo druk. Het bleek, dat er een cursusdag Bedrijfshulpverlening was voor de vrijwilligers van de ijsbaan.
Wierd Wagenmakers kwam al snel naar me toe geschaatst met de vraag of ik Waling Dykstra kende? Eerlijk gezegd moest ik het antwoord schuldig blijven. Daarop kwam Wierd aanzetten met het boek "Uit Friesland's volksleven". Hierin staan veel Friese volksverhalen opgetekend. Wierd leende het aan me uit omdat Adam Hurdrider er vrij uitgebreid in voorkomt.
Dat hardrijden gingen wij daarna doen. Doordat er nu een snelheidsmeter hangt, kunnen we een maximumsnelheid voor het peloton aanhouden van 25 kilometer per uur. Iedere "Krasse knar" kan deze snelheid aan. Daarboven beginnen er schaatsers af te haken. Nu hield iedereen zich redelijk goed aan de snelheid, behalve een politieagent....
Hoezo voorbeeldfunctie?
Die had ik natuurlijk wel. Wat heet, die heb ik natuurlijk altijd. Het is zo jammer, dat niet iedereen dit in wil zien.
De 25 rondjes, die ik op kop reed van een peloton van 25 man, ging op één mispeer in een bocht na, voorbeeldig. De mispeer bleef zonder gevolgen. Maar ik zeg altijd maar: "Beter een mispeer dan een muilpeer!"
Na de training van 25 kilometer gingen we met een elftal schaatsers naar de kantine om nog wat bij te kletsen bij de koffie, thee en warme chocolademelk.
Daar zowel Jan Versteegen als Wim van Huis gelukkig ook weer van de partij waren, kon ik eindelijk een zorgvuldig voorbereid verhaal ten gehore brengen: "Wim, je weet dat ik soms wat traag van begrip ben."
Dat kon hij wel beamen.
"En je kent ook de uitdrukking van Johan Cruijff, dat je het pas gaat zien als je het doorhebt."
Ook daarop kreeg ik een bevestigend antwoord.
"Weet je nog, dat je bijna 3 jaar geleden Gé van Goozen hebt geadviseerd om geen basgitaar te kopen maar een gewone gitaar, omdat dat veel gezelliger is."
Dat kon de gitarist van "The Shoes" zich nog wel herinneren.
"Nu heb ik na al die tijd eindelijk door, wat je eigenlijk wilde zeggen", zo ging ik verder. Wim was met open ogen in de val gelopen, die ik voor hem had opgezet. Het laatste zetje gaf ik met de woorden: "Dus eigenlijk wil je daarmee zeggen, dat jij veel gezelliger bent dan Jan."
Ik dacht Wim tuk te hebben, maar hij gaf een antwoord, dat ik absoluut nooit had verwacht: "Jan speelt ook gitaar!"
En inderdaad, de bassist van "The Shoes" kan ook goed gitaar spelen.
Eerlijk gezegd keek ik lelijk op mijn neus.
Nu stond Salomo bekend om zijn wijze uitspraken. Nou, ik kan u verzekeren, dat Wim van Huis er ook heel wat van kan....

Geen opmerkingen: