dinsdag 7 november 2017

De krabbende krabbelaar

Vanmorgen werden we om 6 uur gewekt door de overbuurman, die in de bouw werkt. Hij was de autoruiten aan het krabben. Ik had meteen een titel in mijn hoofd, die dankzij het beginrijm zo dienst kan doen als de titel van een Suske en Wiske-strip: "De krabbende krabbelaar".
Als schaatser is deze buurman in te delen in de categorie krabbelaars.
Mijn vrouw was meteen klaarwakker en dacht ineens aan de aardappels in het schuurtje op de tuin. Deze zouden kunnen bevriezen en zodoende ongeschikt worden voor consumptie. Daarvoor hadden we niet op onze knieën gelegen om ze te oogsten.
Nu staan boeren regelmatig vroeg op om op het land te werken. Deze hobbyboer bood dus aan zijn vrouw met groene vingers aan om voor het schaatsen met de "Krasse knarren" naar de volkstuin te fietsen en de platte dozen met aardappels in te pakken in een paar oude slaapzakken en deze hoger weg te zetten.
We stapten derhalve om 6 uur de bedstee uit en na het ontbijt fietste ik langs de prachtige weilanden met koeien in de nevelflarden naar de tuin om mijn werk te doen. Het vroor een graad of 3.
Meetpunt Voorschoten was één van de koudste plekken van het land. Hopelijk gebeurt dat de komende winter veel vaker. Op klomphoogte zag het er nog indrukwekkender uit.
Doordat het bijna windstil was, was het zeer aangenaam winterweer. Zodoende verwachtte ik in de Leidse IJshal een hoge opkomst van de "Krasse knarren". Dat viel enigszins tegen, hoewel een peloton van 15 man zeker niet slecht te noemen is. Doordat er nog een tiental losse schaatsers rondreed, was het toch redelijk druk. Al moet ik eerlijk toegeven, dat het in Moskou een stuk drukker was.
Daarnaast moet ik ook bekennen, dat het mij niet lukt om de "Krasse knarren" op deze wijze in het gareel te krijgen. Sterker nog: in de voorlaatste serie van de gebruikelijke piramide van 125 rondjes wisten de Twee van Breda te ontsnappen. Van kop af aan nog wel. Rein Knetsch had een gaatje laten vallen, waar Hans den Outer en Henk Distelvelt met graagte van profiteerden. Vergeleken met de snelheid, die dit duo wist te ontwikkelen, voelde ik me een krabbende krabbelaar. Hans pakte een halve ronde in 10 rondjes, Henk zelfs een volle ronde. Het was een ontsnapping uit het boekje.
Minister Ferdinand Grapperhaus is bij deze gewaarschuwd. Met zijn voorgangers op Justitie en Veiligheid, Ivo Opstelten en Fred Teeven, is het na de ontsnapping van de Twee van Breda niet goed afgelopen....

Geen opmerkingen: