woensdag 8 november 2017

Paradise Papers

Na de LuxLeaks en de Panama Papers verscheen afgelopen maandag een nieuw feuilleton in Trouw met de naam Paradise Papers.
Het is een voortzetting met andere namen van het feit, dat de rijken der aarde hun geld ongehinderd en vrijwel onbelast door kunnen sluizen naar belastingparadijzen, waardoor degenen, die zich geen dure belastingadviesbureaus niet kunnen veroorloven, de rekening mogen betalen. Alle voorzieningen in Nederland moeten immers wel betaald worden. Als degenen met de dikste beurs zich eraan onttrekken, nota bene onder het toeziend oog van de Belastingdienst, dan moeten anderen logischerwijs meer betalen.
 
Een schoolvoorbeeld hiervan is de zogenaamde "ruling" met Procter & Gamble, die hierdoor 169 miljoen euro minder belasting hoeft te betalen in Nederland. Als je dit legt naast de enorme moeite, die we moeten doen om IJshal "De Vliet" aangelegd te krijgen als vervanger van de Ton Menken IJsbaan, dan is het schrijnend. Met dat douceurtje aan deze Amerikaanse multinational kunnen minstens 10 kunstijsbanen aangelegd worden!
Sinds het uitbreken van de bankencrisis hebben de gewone burgers flink in moeten leveren, onder andere doordat veel belastingen voor hen zijn verhoogd.
Nu de economische crisis achter de rug is, gaan we echter op dezelfde voet door, In geen enkel verkiezingsprogramma stond, dat het lage tarief van de BTW van 6% naar 9% verhoogd moest worden. En toch staat het in het regeerakkoord. Net als de afschaffing van de dividendbelasting, dat eveneens in geen enkel verkiezingsprogramma te vinden was. Dit douceurtje voor de aandeelhouders slaat een gat in de begroting van 1,4 miljard euro. Precies het bedrag, waar het basisonderwijs tot twee maal toe is plat gelegd. 
De keuze is wederom duidelijk. Het grote geld gaat voor. Shell, Unilever, AkzoNobel en Philips hebben de onderhandelaars onder druk gezet door tussen de regels door te dreigen met een vertrek uit Nederland als zij hun zin niet krijgen. In gewoon Nederlands: chantage!
En dit is precies, wat er bij de belastingontwijking ook gebeurt. De gewone Nederlander kan niet met de Belastingdienst onderhandelen over hoeveel belasting hij moet betalen zoals de internationale gladjanussen.
De titel van een 38 jaar oud boek over belastingontduiking is nog hoogst actueel: "Betalen is voor de dommen". U en ik dus. En laten we ons geen illusie maken, dat de Paradise Papers de laatste zullen zijn voor het systeem verandert.


We leven niet in een democratie waarin het volk beslist, maar in een lobbydemocratie, waarbij degenen met de beste lobby het voor het zeggen hebben.
De gevleugelde uitspraak van George Orwell in "De boerderij der dieren" doet nog steeds opgeld: "Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan andere dieren."

Geen opmerkingen: