vrijdag 3 november 2017

Pootje over

Het gebeurt niet vaak, dat ik zo vroeg in het seizoen al pootje over doe met kinderen. Ja, langs de boarding, waarbij zij steun hebben. Nu heb ik bij de buitenschoolse sport een redelijk homogene groep. Vandaag waren er 11 kinderen van mijn groep aanwezig in de Leidse IJshal.
"Doe eens gek", dacht ik, toen ik zag, dat het overstappen langs de boarding heel aardig ging. In tweetallen liet ik bochten lopen, waarbij de buitenste schaatser alleen tegenhield en werd meegesleurd door de binnenste.
"Wie durft het los?", vroeg ik bij het zien van de vorderingen op dit gebied. Tot mijn stomme verbazing deden alle kinderen dit en het ging op een enkele duikeling op het ijs na heel erg goed.
Nu geef ik al ruim 25 jaar schaatsles, maar ik had nog nooit meegemaakt, dat tijdens de vierde les alle kinderen pootje over konden doen.
Voordat ik aan de volgende oefening begon, meldde ik aan de 11 kinderen: "Ik ben trots op jullie. Ik heb nog nooit meegemaakt, dat bij de vierde les alle kinderen al pootje over kunnen! En jullie is het gelukt!"
Als jeugdtrainer moet je altijd de kinderen positief benaderen en dit ook uit durven spreken.
De rest van de les konden ze zich uitleven op de bijna lege binnenbaan en het tweede deel van de schaatstraining op de buitenbaan.
Hier beleefde ik een ander unicum. Een jongen liet aan mij zien, dat de schoen vooraan los zat van het ijzer. Er was nog een klein kwartier te gaan. Ik kon 2 dingen doen: de jongen van het ijs laten gaan of samen met hem schaatsen en de groep erbij betrekken. Ik koos voor het laatste. Ik liet 2 kinderen aan weerszijde van de schaatser met het zwabberende ijzer rijden, terwijl de rest van de groep dit trio 2 rondjes duwde.
Ik wist nu pas, wat Gerard Kemkers met een zwabbervoet bedoelde,,,,
Bij de schaatsles van de IJVL vormde pootje over eveneens het hoofdbestanddeel. Ook hier pikten de meeste kinderen het goed op. Een drietal kinderen kon het nog niet helemaal los, waaronder een meisje, dat voor het eerst meedeed met een proefles. In het vervolg plan ik pootje over vroeger in het seizoen. Je bent nooit te oud om te leren.

Geen opmerkingen: