zaterdag 3 maart 2018

Zangvogelplas

Het had vannacht toch weer 4 graden gevroren, ook al werd de dooiaanval voor vandaag door het KNMI aangekondigd. Zodoende zou er een einde komen aan de toch indrukwekkende kouinval aan het einde van een verder toch zachte winter, waarbij het venijn nadrukkelijk in de staart zat.
In januari had dit vermoedelijk een Elfstedentocht opgeleverd. Maar een paar dagen Fûgelmar in maart is natuurlijk ook niet te versmaden. Derhalve hadden we op zaterdagochtend de wekker op kwart voor 7 gezet. Mijn vrouw en ik wilden om half 10 op de Vogelplas zijn, daar we om 2 uur repetitie hadden van de Leidse Koorprojecten. Op deze manier konden we beide hobby's met elkaar verenigen.
Onder leiding van Wim de Ru oefenden we voor de pauze "Sanctus" en "Agnus Dei" uit de "Missa Criolla" van Ariel Ramirez.
Na de thee herhaalden we de drie stukken uit "Navidad Nuestra" van dezelfde Argentijnse componist. Bij een van deze nummers had de dirigent de lachers op zijn hand, toen hij zei: "Ik ben allang klaar." Wij waren op dat moment nog aan het zingen.
Het is echter vrij gebruikelijk om tijdens het zingen op de dirigent te letten....
In de ochtenduren hadden we het echter erg druk met op de scheuren letten. Het had 's nachts een paar centimeter gesneeuwd, maar dat hadden we wel eens erger meegemaakt.
Het nadeel was wel, dat je de scheuren niet zo goed meer zag. In vrij korte tijd viel ik twee keer, doordat ik in een diepe scheur terecht kwam, die door de sneeuw aan het oog onttrokken was. En dan te bedenken, dat ik bij de Elfstedentocht van 2012 op slecht ijs slechts 1 keer gevallen ben.
Het prachtige zwarte ijs van gisteren was nu bedekt. Het gleed nog wel, maar toch wat minder. Na een paar keer op en neer gereden te zijn langs de rietkraag langs de Kniplaan, reden Ada en ik de ronde langs de rand van het meer.

We kwamen na deze ronde van 3 kilometer Bert Raaphorst tegen, met wie ik op het noordelijke deel schaatste tot Hans Boers op de Vogelplas verscheen.
Voor het eerst kon hij zijn kluunschaatsen uitproberen op natuurijs. Met zijn drieën reden we de grote ronde een paar keer, waarna we dit herhaalden met Kobus Turk erbij.
Natuurlijk kwamen we andere bekenden tegen, zoals Koos Zwaan en Paul de Kruijff, die in 2013 de 1000 rondjes van Leiden uitreed. Die zijn echter beduidend kleiner dan die op de Vogelplas.
Af en toe schaatste ik een kilometer met mijn vrouw. Toen zij om 12 uur de Vogelplas verliet, reed ik in een uur tijd nog 5 rondjes met Hans. Dat was best pittig, want het ijs aan de westkant was niet bepaald een gedweilde baan. Al met al hadden Hans en ik, toen we om 1 uur het ijs verlieten, samen 11 rondjes van 3 kilometer geschaatst. Het is nog lang geen Elfstedentocht, maar het komt wel in de buurt van 333 hectometer....
Al met al was het weer een genoeglijke dag op de Zangvogelplas, ook al was ik niet de laatste schaatser, die het ijs verliet. Wellicht kunnen we er ondanks de dooiaanval morgenochtend nog een paar uurtjes aan vastplakken.
Nu vriest het nog bijna 2 graden. Morgenochtend vroeg zou dus nog mogelijk moeten zijn. Ik ga het proberen.

Geen opmerkingen: