donderdag 8 maart 2018

Door het ijs zakken

Ik had altijd gedacht, dat "door het ijs zakken" een Nederlands gezegde was. Zo vaak wordt het gebezigd. In het spreekwoordenboek op internet vind je 5 gezegden met "ijs", maar niet degene, die ik zocht. Desalniettemin ben ik tevreden. Ik vond uitdrukkingen, die ik niet kende.
Als je zoekt op "door het ijs gezakt", dan vind je treffers, die gaan over falen, zoals de vorig jaar zo luid bejubelde Giovanni van Bronckhorst nu overkomt.
Als het falen nog meer wilt benadrukken, voeg dan het woord "volledig" toe. "Volledig door het ijs gezakt" maakt het geheel nog wat dramatischer.
Nu kun je niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk door het ijs zakken, zoals deze niet zo snuggere schaatser op de Langeraarse plassen, die afgelopen zondag 40 minuten in het ijskoude water heeft gelegen, nadat hij bemerkte, dat dooiijs veel minder draagkracht heeft dan vriezend ijs.
Het kan iedere schaatser een keer overkomen, maar je kunt het risico hierop wel zelf verkleinen. Dan moet je wel de veiligheidsregels zoveel mogelijk in acht nemen!
Maar dan nog heb je schaatsers van de buitencategorie. Zij worden als een magneet door elk wak aangetrokken of zij weten feilloos de zwakke plekken in het ijs te vinden.
Als er bij de Olympische Spelen een categorie wakschaatsen zou bestaan, dan ging deze schaatser ongetwijfeld voor een gouden medaille!

Geen opmerkingen: