dinsdag 13 maart 2018

Rommeldag in Rommeldam

Wereldwijd gezien is Rembrandt van Rijn de bekendste Leidenaar.
Deze minder bekende Leidenaar beleefde vandaag een Rommeldag in Rommeldam. Dat begon al bij het aantrekken van de schaatsen in de Leidse IJshal. Ik wilde mijn helm opzetten, maar dat lukte niet. Niet omdat ik ineens onhandig geworden was, maar het was toch niet zo handig om deze thuis te laten liggen. Gelukkig hebben ze in de IJshal altijd leenhelmen, zodat ik de kans op builen minimaliseerde.
Nu maakte ik een beginnersfout door Jaap Kroes te vragen of hij de eerste 5 rondjes op kop wilde rijden. Dat deed ik met de woorden: "Je mag het goede voorbeeld geven."
Hij zag zichzelf terstond als een schaatsheld en hij trok meteen van leer. Het eerste rondje ging in 28 kilometer per uur. Het peloton van 15 "Krasse knarren" was in 200 meter verbrokkeld in drie brokken.
De toon was gezet. Het bleef gedurende de hele piramide van 25 kilometer rommelig. Met de "Twee van Breda" in de gelederen is dat niet zo moeilijk. Sterker nog, aan één lid van dit illustere duo heb je genoeg om de boel in de war te schoppen. Dat deed Henk Distelvelt dan ook met verve. Waar anderen 5 rondjes van 200 meter op kop reden, deed hij dat 1500 meter....
Aad van Tol dacht: "Dat kan ik beter."
En zowaar. Hij reed het eerste rondje zo langzaam, dat Bert Raaphorst en René Strelzyn vol vaart demareerden. Het tempo lag in de volgende ronde al op 30 kilometer per uur met een verbrokkeld peloton. Men was wat rebels.
En dan moest de laatste kilometer nog komen. Dit was een vijftal ererondes voor de Noorse schaatslegende Mårtin Långbrøk. Maar anders dan diens landgenoot Sverre Lunde Pedersen hield hij het wel op de been.
Wie dacht, dat we nu alles gehad hadden, vergist zich deerlijk. Ik bracht mijn leenhelm terug om bij terugkomst te constateren, dat mijn schaatsijzers ontbraken. Deze bleken in een prullenbak te zijn gestopt.
Probeer daar dan als ambtenaar eerste klas in de gemeente Rommeldam maar eens een beleefd verhaal van te maken....

Geen opmerkingen: