zondag 18 maart 2018

Ard en Keessie Bokaal

Dat de Leidse IJshal een kweekvijver is voor veel schaatstalent mag langzamerhand wel als bekend worden verondersteld. Afgelopen weekeinde grepen IJVL-er Kjeld Nuis en Kai Verbij grepen goud en zilver op de 1000 meter bij de finale van de Wereldbekerwedstrijden in Minsk.
In de schaduw van deze matadoren reed onze eigen Tijmen Snel op de Jaap Edenbaan in Amsterdam een stokoud baanrecord uit de boeken. Tijdens de Ard en Keessiebokaal wist dit IJVL-talent op vaste schaatsen van Ard Schenk op de 1500 meter te verbeteren van 2.04.4 naar 2.03.97.
Nu waren Ard Schenk en Kees Verkerk jeugdidolen van me. Hun jarenlange tweestrijd zorgde voor de doorbraak van het Nederlandse schaatsen na decennialange dominantie van Scandinavische schaatsers.
Gehuld in kleding zoals deze in de jaren '60 door schaatsers werd gedragen, dus met een wollen trui aan en met een muts op, werd er in Amsterdam gestreden voor winst op de schaatsmijl. Bij de vrouwen was Roza Blokker sneller dan het baanrecord van Stien Kaiser, bij de mannen was Tijmen Snel de enige die onder de oude toptijd van Ard Schenk dook.
Als schaatstrainer doet mij dat deugd. In de Leidse IJshal was ik de eerste trainer van Tijmen Snel. Ik volg zijn verrichtingen dan ook met meer belangstelling dan die van andere schaatsers. Tijmen heeft toch een streepje voor bij mij!

Geen opmerkingen: