dinsdag 21 april 2020

Zwaluwloop

In tijden van corona moet je constant schakelen.
Het is constant een alles is anders show.
Zaterdag was bij "De Helianth" slechts 1 van de 2 zoutarme broden aangekomen. Geen nood. Op de boerenmarkt in Leiden konden we bij de bakkerskraam bestellen. Dat lukte via de app.
Tot we gisterenavond een appje kregen, dat de marktkoopman de bestelling had geannuleerd, daar hij door de verplaatsing van de markt naar de Beestenmarkt en Lammermarkt niet er zeker van kon zijn, dat hij ook daadwerkelijk een plaats zou krijgen. Er moest namelijk geloot worden.
Zodoende fietste ik om 9 uur naar "Odin" in Voorschoten, waar ik de zoutarme broodbestelling plaatste, die ik donderdag op kan halen.
Thuis gekomen ruimde ik het gekochte fruit weg, at een banaan en trok mijn sportschoenen aan. In een korte broek, maar wel met een zweethemd met windbreker liep ik het huis uit. Er stond namelijk behoorlijk veel wind. In januari hadden we graag deze oostnoordoosten wind gehad!
Ik liep dezelfde route als de afgelopen weken. Het mag wat saai klinken, maar je hebt wel alle tijd om de natuur vlak bij de stad in je op te nemen. De 8 auto's en 3 fietsers, die me passeerden boden daartoe alle ruimte.
Ik weet het: één zwaluw maakt nog geen zomer.
Maar ik zag meerdere zwaluwen boven het weiland hun duikvluchten maken om hun dagelijkse portie insecten te verorberen.
De Zwaluwloop ging best wel lekker. Dat riep bij mij herinneringen naar boven aan één van mijn beste voetbalwedstrijden in de jeugd bij R.K.V.V. DIOS in Nieuw-Vennep. 
Via jeugdkampen in de zomervakantie waren er een vriendschapsband ontstaan met R.K.V.V. Zwaluw V.F.C. uit Vught. Ja, voor minder deden we het niet in het Rijke Roomsche leven...
Over en weer werden jeugdelftallen uitgenodigd op de traditionele toernooien aan het eind van het voetbalseizoen. Zo kwam een Brabants jeugdteam naar Nieuw-Vennep toe voor zo'n jeugdtoernooi.
Daar we niet steeds op dezelfde tijd speelden, kreeg je de gelegenheid om de tegenstander goed te observeren. 
De beste man bij Zwaluw V.F.C. was hun linksbuiten, die bij bijna ieder doelpunt betrokken was. Ik stond rechtsback. Mijn opdracht van de trainer was simpel: deze sterspeler zo veel mogelijk volgen als een soort Berti Vogts
Ik moest dus in de finale de linksbuiten hinderlijk in de weg lopen. Nou, als er iets is, wat ik goed kan....
De wedstrijd eindigde onbeslist. Ik was een van de strafschopnemers. Daar ik op school wel eens strafwerk kreeg, had ik wat dat betreft een voorsprong. Dat krijg je als je snedige opmerkingen maakt. Toen ook al!
De penalty ging dan ook onberispelijk binnen. 
Helaas volgde niet alle teamgenoten mijn lichtende voorbeeld, zodat de beker uiteindelijk mee ging naar Vught.
En anders dan Schwalbe, het Duitse woord voor zwaluw, doet vermoeden, kan ik u melden, dat de wedstrijd tegen Zwaluw V.F.C. uiterst sportief is verlopen, met over het hele toernooi de beste ploeg als winnaar.

Geen opmerkingen: