donderdag 30 april 2020

Hollandse luchten op Koninginnedag

Ruim een eeuw lang werd Koninginnedag gevierd. Van 1949 t/m 2013 was de datum 30 april. Het grootste deel van mijn leven was 30 april dan ook een vrije dag met, gek genoeg, heel vaak goed weer. In het hele land werd dit het Oranjezonnetje genoemd, in mijn familie hielden we het op het Antonzonnetje.
De sfeer van hoe wij met het huis van Oranje omgaan werd het best samengevat door Wim Sonneveld met zijn onnavolgbare "De Stalmeester".
Vandaag werden we op de voormalige Koninginnedag getrakteerd op Hollandse luchten met het daarbij behorende weerbeeld. Snel wisselend weer. Dat merkte ik vanmiddag, toen ik in een uur tijd mijn inmiddels gebruikelijke Lockdown lightloop van 11 kilometer afwerkte.
Ik vertrok om half 1 met een lichte miezerregen, liep weldra in het zonnetje om in de laatste keer dat ik de 900 meter op het stille weggetje heen en weer liep een korte maar hevige bui voor mijn kiezen te krijgen, waardoor er geen draad op mijn lijf droog was.
Op weg naar huis liep ik weer in het zonnetje.
Daarbij stond er aardig wat wind.
Thuis gekomen douchte ik me, voordat ik om kwart voor 2 ging lunchen. De rest van de dag wisselden thuiswerk en boodschappen doen elkaar af. 's Ochtends fietste ik naar "De Helianth" in de Herenstraat, maar daar de leverancier nog niet geweest was, kon ik niet alles kopen, wat ik wilde.
Derhalve fietste ik 's middags naar "Odin" in Voorschoten.
Daar kon ik de rest van de boodschappen halen. Ik reed via de volkstuin terug, waar mijn vrouw hard in de weer was met de kolen en artisjokken.
Op de tuin dronk ik met Ada een kop thee onder Hollandse luchten.
Thuisgekomen stond de totaalstand van de kilometerteller van april op 943 kilometer. Het eerste trimester van 2020 kwam daarmee uit op 3184 kilometer.
Koninginnedag legde het qua weer af tegen Koningsdag, maar april 2020 was de zonnigste aprilmaand ooit gemeten. Een zegen voor het opbouwen van weerstand tegen het coronavirus middels vitamine D.

Geen opmerkingen: