vrijdag 21 maart 2014

Fort ter Duin

Gisteren sprak ik iemand, die mij vertelde, dat hotel Huis ter Duin was omgebouwd in een soort fort met extra hekken om de reeds bestaande hekken heen. Dit alles als voorbereiding op de Nuclear Security Summit.

Nu gebeurt het niet iedere dag, dat de halve Randstad op slot gaat. De laatste keer, dat diverse snelwegen afgesloten werden was met de autoloze zondagen in de winter van 1973-1974, toen Nederland door de Arabische oliesjeiks geboycot werd vanwege onze steun aan Israel bij de Jom Kippoer-oorlog.

Toenmalig minister van Defensie Henk Vredeling verwoordde deze steun als volgt: "In mijn jeugdjaren heb ik de Joden afgevoerd zien worden naar de concentratiekampen zonder een poot uit te steken. Dit overkomt me geen tweede keer!"
Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd om haar te herhalen.

Nu brachten de autoloze zondagen een stuk gezelligheid met zich mee. In die tijd voetbalde ik bij DIOS in Nieuw-Vennep. Ik was opgeklommen tot het 8e elftal. We waren ingedeeld bij de Haarlemse voetbalbond. Dit hield in, dat we bij uitwedstrijden vaak in Haarlem of omgeving moesten spelen. Waar we normaal aan carpoolen deden, gingen we nu met gehuurde bussen met soms wel 3 elftallen naar de diverse uitwedstrijden. Ik kan u verzekeren, het was heel gezellig en bevorderend voor het saamhorigheidsgevoel binnen de club. Ieder nadeel heb zijn voordeel....

Na met een verkouden kop gewerkt te hebben op de Hoofdbibliotheek, fietste ik vanmiddag met wind in de rug door de duinen naar Noordwijk. Bij het binnenrijden van deze badplaats zag je, dat er wat te gebeuren stond. Hotel Huis ter Duin zag er inderdaad uit als fort Huis ter Duin.
Nu kennen we binnen de droogtrainingsgroep van de IJVL dit beeldbepalende hotel zeer goed. Als we strandtraining hebben, dan lopen we van Katwijk-Noord naar dit hotel, waarbij we als extra oefening de 67 treden van de trap aan de zeezijde een paar keer beklimmen met allerlei sprongen.

Ik zou de delegatieleden graag een strandtraining geven inclusief de trapoefeningen, maar ik heb zo'n vaag idee, dat ik daar niet voor uitgenodigd ga worden.

Dan zou ik de gelegenheid te baat nemen om de delegatieleden te wijzen op de oorsprong van het radio-actieve materiaal: kernenergie!
Zolang we wereldwijd niet stoppen met kernenergie, zul je dit soort nucleaire toppen moeten blijven organiseren. Het blijft dan dweilen met de kraan open.
Mijn advies is dus helder: zo snel mogelijk stoppen met atoomenergie. Dodewaard is inmiddels ook gesloten!

Via Voorhout fietste ik naar Oegstgeest. Onderweg zag ik diverse bollenvelden al in bloei staan. Narcissen, hyacinthen en botanische tulpen kleurden de Bollenstreek voornamelijk geel, maar wel met allerhande andere tinten ertussen.


Ik weet niet, welke marketingmedewerker bij onze regering deze datum heeft uitgezocht voor de Nuclear Security Summit, maar om met het oog op het toerisme de regeringsleiders in de in bloei staande Bollenstreek onder te brengen is een gouden zet. Misschien verdienen we zo de kosten van deze top alsnog indirect terug.
Met een flinke wind tegen daalde mijn snelheid naar een bedenkelijk niveau. Er zit nog steeds pap in mijn benen, maar vooral veel verkoudsheidsvocht in mijn hoofd.

Geen opmerkingen: