zondag 30 maart 2014

Leidato


Het stond al een tijdje in de planning, maar vorige week zag het er naar uit, dat we niet naar de Leidato hoefden te gaan. We zouden er met de IJVL een demonstratie schaatsplanken geven, maar we stonden niet op het programma. Gezien mijn trainingsprogramma in de aanloop naar de marathon van Leiden kwam me dat niet slecht uit, maar halverwege de afgelopen week bleek, dat we toch op mochten draven op voormalig vliegveld Valkenburg met dien verstande, dat we niet in de hal, maar buiten moesten schaatsplanken.

Gezien het prachtige voorjaarsweer, dat je eerder in mei dan in maart zou verwachten, vonden we dat geen enkel probleem. Volgens de mails zouden we van 2 tot half 3 en van half 4 tot 4 uur de schaatsplank op mogen.
Gisteren waren Jaap de Gorter, Lennie Keur, Andrea Landman en Annerieke van der Beek al geweesten hun aanbeveling was om van 12 tot 3 aanwezig te zijn. Zo gezegd, zo gedaan. Lennie was weer van de partij, net als Jante Vernhout. Ik maakte het trio compleet. Op mijn Batavus Galibier fietste ik langs Nellestein naar de hangaar op Valkenburg, waar ik om 10 over 12 de sokken over mijn oude hardloopschoenen trok om het goede voorbeeld te geven.

In totaal stond ik ruim een uur op de schaatsplank. Deze door Eric Heiden bedachte trainingsvorm is nog steeds zeer bruikbaar. Schaatsplanken is zwaarder dan gewoon schaatsen. Wat dat aangaat kon ik de Leidato zien als de eerste droogtraining van 2014.

Nu is de schaatsplank mijn favoriete trainingsvorm, dus ik deed het met veel plezier. Het waren vooral kinderen, die op ons afkwamen. Je moet eens weten, hoeveel mensen boven de 40 last hebben van hun knieën of andere gewrichten, als je hen uitnodigt om ook op de schaasplank hun kunsten te vertonen. Ik had nooit beseft, dat er zoveel mensen in de WAO zaten....

Bij het schaatsplanken was er ook gelegenheid om gedrurende 30 seconden zo veel mogelijk slagen te maken.

Dan kreeg je een diploma met daarbij een schaatskoekje en een bon voor een gratis proefles bij de IJVL in de Leidse IJshal.

In oktober zijn we in de Kinderboekenweek begonnen met een demonstratie schaatsplanken. Inmiddels is dit al de vierde keer, dat wedit mochten doen.

Het blijft leuk om te doen. Vooral kinderen hebben geen enkele schroom.
Tussen de bedrijven door sprak ik nog met Aad van der Luit, de sportwoordvoerder van D66, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Leiden en met Teun de Reede, die als speaker op mocht treden.
Om half 4 zat het schaatsplanken er op Henk Broekzitter kwam de planken ophalen. Ik ging nog een minuut of 20 uitlopen op het vliegveld. Ik liep een paar keer om een paar barakken en liep 2 keer op en neer naar de landingsbaan, waar Airforce One deze week een tussenlanding maakte.

Normaal gesproken kun je hier niet hardlopen, dus ik nam de gelegenheid maar waar om een kleine 4 km te lopen op dit voor mij onbekende terrein op 3 km afstand van mijn huis.
Om 5 over 4 fietste ik via de volkstuin, waar Ada zaad aan het planten was, naar de Stevenshof. Aan de geplande 10 km hardlopen was ik niet toegekomen, maar ik had intensief genoeg gesport om me geen zorgen te maken over een trainingsachterstand.

Geen opmerkingen: