zondag 2 maart 2014

De € 20 van Alphen

De afspraak stond al een tijdje. Ik zou met Hans Boers de 20 van Alphen gaan lopen. De afgelopen jaren liepen we mee met het bedrijventeam van GBA Accountants, waar Hans werkzaam is.

In de winter leg ik me zo min mogelijk vast. Vorige week zaterdag liep ik, voorafgaand aan de voor Nederland glorieus verlopen ploegenachtervolging, samen met Hans in lentetemperaturen, waarna ik me 's middags op wilde geven voor de 20 van Alphen.
Helaas was de internetinschrijving al gesloten. Maar geen nood. Je kon je op de dag zelf nog wel inschrijven. Het kostte dan wel € 20,-. Omgerekend kwam dit neer op € 1,- per kilometer. Ik ben niet zo krenterig, maar dit vond ik toch te gortig.

Zodoende liep ik vandaag niet in Alphen aan den Rijn, waar Hans Boers tot een keurige 1.40.57 kwam, maar was Leiden Zuid-West de plek, waar voor deze Leidenaar het startschot gelost zou gaan worden. Voor mij was het de eerste loop uit het Zorg en Zekerheidcircuit, waar ik dit jaar aan mee zou doen.
Bij de Leiden Road Runners Club stalde ik mijn fiets en kwam ik Jaap de Gorter, Kobus Turk en Patrick Keizer tegen. Zij liepen alle drie een kortere afstand dan mij. Ik zou de 15 km van de Hardloopwinkel Roadrunnersloop meedoen.
Met startnummer 2302 mocht ik om 10 over 11 van start gaan op de Van Campenstraat. Het was zonnig, de temperatuur was heerlijk, maar er stond een aardige bries.

Ik stond vrij vooraan in het startvak. In het begin werd ik aardig vaak ingehaald, terwijl ik niet het idee had, dat ik heel slecht liep. Maar nadat we de Lammebrug waren overgestoken en we terugdraaiden naar de Vliet was goed te zien, dat er nog veel lopers achter ons zaten.
In een groepje met 2 vrouwen van de Leiden Road Runners liep ik op het stuk richting Vlietlanden in de luwte. Hier had je immers de wind pal op kop. Toen een sneller groepje ons inhaalde, ging ik in de slipstream mee. Dat ging goed, tot de kopman van dit groepje een extra versnelling plaatste. Ik moest passen en kwam alleen te zitten op de laatste kilometer tot de Vlietlanden.
De koploper van de 10 km, die 10 minuten voor ons gestart was, kwam ons met rasse schreden tegemoet gelopen. Hij had al 6,5 km gelopen tegenover de 3,5 van ons. Maar ja, dat is het verschil tussen 18,5 en 12,5 km per uur.
In de Vlietlanden kwamen we al snel in de staart van de 10 km te zitten. Af en toe hield dat op, want op de bochtige paden in dit recreatiegebied kon je zodoende niet altijd de ideale lijn in de bochten volgen en moest je regelmatig buitenom. Kennelijk had het grootste deel van groepje, waaruit ik moest lossen, daar nog meer last van, want bij het opdraaien van de Oostvlietweg kon ik me weer bij hen aansluiten.
Tot restaurant "Cronesteyn" was het een inhaalrace voor ons. Het was zeer druk met lopers van de 10 km, die langzamer liepen dan ons groepje. Bij het tunneltje onder de Europaweg werd het ineens een stuk rustiger. De 10 km ging richting finish, terwijl wij nog een rondje van 4 km door Kronenburg Park, pardon, Cronesteyn Park mochten lopen.

Het was zeer bekend terrein voor me. Hier train ik al meer dan een kwart eeuw met de droogtraining van de IJVL.
Ik verloor het contact met "mijn groepje", toen ik twee bekers water dronk bij de drinkpost vlak bij de spoorwegovergang. Een gat van 20 meter overbrug je niet meer in je eentje. Daarnaast kreeg ik ook nog eens te maken met kleine groepjes lopers, die in tegenstelling tot deze diesel wel beschikken over een extra versnelling in de slotkilometers.
Desondanks was ik zeer tevreden over de 1.11.51, die ik gelopen had. Het was dan wel geen toprace, maar met een gemiddelde van 12,53 km per uur was het een zeer degelijke race, waarbij ik bij de mannen op de 73e plaats was geëindigd, keurig in de middenmoot. Om het even in perspectief te zetten: bij de vrouwen was deze tijd goed geweest voor een vijfde plaats.
Na in het zonnetje nog even met Jaap de Gorter gepraat te hebben, die de 10 km in 49.12 overbrugd had, fietsten we beiden naar huis, waar vanmiddag de enige echte Klassieker van Nederland op het programma stond. In de Kuip won Ajax met 1-2 van Feyenoord, waardoor voor de Amsterdammers het vierde landskampioenschap op rij een flinke stap dichterbij gekomen is.
Wie het landskampioenschap al binnen hebben zijn Yvonne Nauta en Koen Verweij, die op de ijsbaan in het Olympisch Stadion beiden voor het eerst in hun leven zich mochten kronen als beste allround-schaatsers van Nederland.

Geen opmerkingen: