maandag 3 maart 2014

Marathontraining

Op 18 mei loop ik weer mee in de marathon van Leiden. Het wordt alweer de twaalfde keer, dat ik aan de start sta voor de klassieke afstand van 42.195 meter. Vorig jaar liep ik de marathon samen met Hans Boers.

Nu doe je de marathon niet zo maar "even". Daar gaan een aantal maanden van flinke training aan vooraf. Het basisprogramma bestaat grofweg uit 2 trainingen van ongeveer 10 km door de week en in het weekeinde een piek: meestal een halve marathon of een 30 km.
Uitgaande van de datum van de marathon ga je terugrekenen. In veel marathonschema's zie je 2 weken voor die dag nog een 30 km gepland staan. Mijn eigen ervaring is, dat 3 weken ervoor beter werkt.
Hier ben ik bij toeval achter gekomen. In 2010 fietste mijn zoon Siebe bij een Spaanse wielerploeg. Reyno de Navarra had Pamplona als standplaats. De eerste week zaten we in de Pyreneeën en om daar 30 km door de bergen te moeten lopen leek me niet zo'n geslaagd plan.

Op een of andere manier voelde ik me 3 weken na de laatste 30 km fitter dan 2 weken erna, dus sindsdien plan ik het op deze wijze. Bovendien heeft dat als grootste voordeel, dat je nog een week speling hebben, mocht er door welke oorzaak ook een 30 kilometer uitvallen in het schema.
Komend weekeinde begin ik rustig. Waarschijnlijk ga ik zaterdag het parcours van de winterbiatlon lopen, die op 16 maart door de IJVL wordt georganiseerd. U kunt zich nog opgeven voor dit evenement in en om de Leidse IJshal.
Het weekeinde, waarop de lente begint, begin ik met de opbouw met een trainingsloop van 15 km.
Het weekeinde erop ga ik vanuit huis de halve marathon lopen op het oude parcours van de Leiden Marathon.

Op 6 april doe ik mee met de 45e Braassemloop. Dit wordt de eerste 30 km. Voor de start van de halve marathon loop ik 9 km langs de boorden van de prachtige Braassemmermeer.
Het weekeinde daarop wacht weer een halve marathon op eigen houtje, waarna ik in het Paasweekeinde wederom een 30 km ga lopen. Ik ben er nog niet uit, of ik dat op Goede Vrijdag ga doen of op Tweede Paasdag. In het laatste geval loop ik vanuit huis naar Oegstgeest, doe daar de PaasHaaswijkloop en loop dan weer naar huis.
Op zondag 27 april is de inmiddels traditionele Henk Hakker Memorial van de Leiden Road Runners Club. Dit is de enige georganiseerde 30 kilometerloop in onze omgeving.
Op zondag 4 mei loop ik de halve marathon bij de Omloop van Noordwijkerhout.
Daarna begint de "rustperiode" met loopjes van maximaal 10 km.
Wie zin heeft om mee te lopen, kan zich bij me melden.

Geen opmerkingen: