donderdag 27 maart 2014

Rijksdorp


Een marathon loop je niet zomaar. Daar gaat een redelijk pittige trainingsperiode aan vooraf. Buiten een flinke portie duurvermogen en doorzettingsvermogen komt het ook aan op zelfdiscipline. Je moet afstanden als 30 km en de halve marathon immers vaak in je eentje afleggen.
Het is dus van belang, dat je een marathonschema hebt aan de hand waarvan je weet, wanneer je piekmomenten liggen in de aanloop naar de marathon toe. Voor mij stond zondag de eerste halve marathon op het programma.
Maar als sporter moet je flexibel blijven. Zo mogen we met een groep IJVL-ers zondag opdraven om op de Leidato een demonstratie schaatsplanken te geven.

Nu ben ik in mijn jeugdjaren zeer actief geweest in de anti-kernenergiebeweging en heb ik diverse keren voor de poorten van voormalig vliegveld Valkenburg staan demonstreren tegen denucleaire dieptebommen, die daar lagen opgeslagen. Maar demonstreren op Valkenburg zelf, nee, dat was me nog niet gelukt.

Deze gouden kans kon ik dus niet laten lopen. Er zat echter een maar aan. Een halve marathon lopen en schaatsplanken bijt elkaar. Het één is pure duursport, het andere behoorlijk explosief. Kortom, ik moest de halve marathon op een ander moment gaan lopen.
Dat werd dus vanmorgen. Ik moest water gaan geven in de kas van onze volkstuin, dus ik kon het nuttige met het aangename combineren. Na brood gehaald te hebben op de fiets, liep ik van huis uit naar het Valkenburgse Meer en vandaar over de slingerweg naar Rijksdorp. Onderweg kwam ik langs enkele velden met narcissen en hyacinthen.
Nu is de meest gebruikte en gebruikelijke weg naar Wassenaarse Slag, het keerpunt van mijn halve marathon, om langs de golfbaan naar "De Klip" te lopen. Maar ik had afgelopen "winter" een fraaie extra klim ontdekt in Rijksdorp, die qua moeilijkheidsgraad niet voor "De Klip" onderdoet.
Als je vanuit Katwijk Rijksdorp binnenkomt, moet je steeds rechts aanhouden en de doodlopende wegen overslaan. Dat moet toch lukken in det VVD-bolwerk: steeds rechtsaf slaan. Dan kom je vanzelf bij deze lastige klim en uiteindelijk kom je ook nog eens bij "De Klip" uit ook. Zo had ik qua klimmen "the best of both worlds".

Om het feest compleet te maken nam ik op weg naar het strand het bospad door de Ganzenhoek mee, waardoor ik nog een extra beklimming had. Om 10 uur was ik op het strand.
Bij de strandopgang tapte ik water en liep dezelfde weg terug, dus wederom door Rijksdorp. In Wassenaar liep ik tussen prachtige bomen in volle bloesem naar de volkstuin, waar ik een zevental gieters water uitgoot. Vergeleken met eergisteren zag je dat sommige planten flink gegroeid waren!
Over de loopbrug over de A44, die dinsdag door militairen was "bezet" toen Barack Obama en andere hoogwaardigheidsbekleders langs kwamen gereden, kwam ik aan de Leidse kant van de snelweg. Ik was daarna vrij snel thuis, waar ik het zweet van mijn lijf kon spoelen op deze dag met lichte sluierbewolking.

Voor mij was het een unicum: ik heb nog nooit een halve marathon gelopen voor ik naar mijn werk ga.

Geen opmerkingen: