dinsdag 11 maart 2014

Schoenschaatsen

In de jaren '60 was het iets heel bijzonders, als je niet op houten schaatsen reed. Dan reed je op stalen noren, die meestal aangeduid werden als schoenschaatsen.
Vanmorgen kregen we in de Leidse IJshal te maken met een heel andere vorm van schoenschaatsen. Er zouden voor het muziekprogramma van Johan Derksen opnamen gemaakt worden van "The Shoes", waarbij de "Krasse knarren" een figurantenrol kregen toebedeeld.
Zondag was er al gefilmd bij het optreden in "De Gewoonste Zaak", vandaag stonden Henk en Jan Versteegen en Wim van Huis letterlijk in de schijnwerpers op het spiegelgladde ijs aan de Vondellaan.
Er waren aardig wat "Krasse knarren" opgekomen. Met een peloton van ruim 20 schaatsers reden wij onze rondjes in afwachting van de komst van de filmploeg. Het is geen dagelijkse kost, dat je als amateurschaatser gefilmd wordt.
Een paar jaar geleden was TV-West de "Krasse knarren" aan het begin van het seizoen wezen filmen.

Zelf ben ik ook nog een keer gefilmd bij de 1000 rondjes van Leiden.

En op 3 januari 1997 mocht ik figureren in het Jeugdjournaal, toen ik met Jaap de Gorter de Elfstedentocht schaatste.

Bij de in een behoorlijk hoog tempo gereden piramide had ik als coördinator Jan, Henk en Wim uit de wind gehouden tot de filmploeg tegen 10 uur arriveerde. Toen mochten "The Shoes" met zijn drieën op kop rijden. Johan Derksen en consorten kwamen voor dit trio en niet voor ons.
Nadat zij 10 rondjes lang om beurten de kop hadden genomen, gingen ze als drietal apart van de "Krasse knarren" rijden. Wij reden toen een blok van 20 rondjes met de rest van de groep, terwijl "The Shoes" als schaatsers gefilmd werden en aansluitend aan de kant van de baan geïnterviewd.

Ondanks onze bijrol hadden we een goed gevoel over deze ochtend. We hadden heerlijk geschaatst en het is toch wel apart om filmopnamen van dichtbij mee te maken. Uiteraard zijn we zeer benieuwd naar hetgeen uitgezonden gaat worden. Ik zal jullie op dit blog op de hoogte houden, wanneer de special van Johan Derksen over "The Shoes" uitgezonden gaat worden.

In de kantine was het gezellig druk bij de koffie en de warme chocolademelk. Uiteraard hadden we onze schoenschaatsen uitgetrokken.

Geen opmerkingen: