dinsdag 7 mei 2019

Zoutarm brood

In Nederland moet je heel wat moeite doen om aan zoutarm brood te komen. Anders dan in Spanje, waar het bij de bakker op de doordeweekse dagen gewoon verkrijgbaar is, moet je het bij ons bestellen.
Daar ik al 2 jaar vanwege een te hoge bloeddruk zoutarm brood eet, weet ik er alles van. Meestal gaat het goed. Ik heb bij "De Helianth" een wekelijkse bestelling van 3 broden lopen. Maar een enkele keer loopt het mis, vooral na een vakantie, als de wekelijkse bestelling even wordt onderbroken.
Zo ook afgelopen zaterdag, toen de bestelling niet aangekomen bleek te zijn. Geen nood, want ik had in het vriesvak nog genoeg brood liggen tot dinsdag. Ik fietste naar "Ekoplaza", waar ik een bestelling plaatste voor maandag. In de agenda werd opgeschreven, dat ik het vanmorgen op zou komen halen.
Zodoende fietste ik vanmorgen naar de Breestraat om mijn brood bij "Ekoplaza" op te halen. Helaas, het was niet aanwezig. Het was of gisteren aan het eind van de dag verkocht, of het was teruggegaan naar de bakker om verwerkt te worden als veevoer.
Nu ben ik het helemaal eens met het beleid om verspilling tegen te gaan, maar ik voelde het ritje naar de Leidse binnenstad vooral als verspilde tijd.
Onverrichter zake fietste ik via het Morskwartier huiswaarts. Tot zaterdag wachten op zoutarm brood was voor mij geen optie, dus ik bestelde bij bakker Raaphorst 2 zoutarme volkorenbroden. Die kan ik morgenochtend om 8 uur op komen halen.
Ik blijf het toch raar vinden, dat je in een land met heel veel mensen, die worstelen met een hoge bloeddruk, zoveel moeite moet doen om aan zoutarm brood te komen....

Geen opmerkingen: