zaterdag 8 april 2017

Niet bij brood alleen

De term "Niet bij brood alleen" kun je op verschillende manieren tegenkomen. Oorspronkelijk komt het uit het Nieuwe Testament, maar zoals veel Bijbelse spreuken is het een Nederlands gezegde geworden. Het meest bekend is "Niet bij brood alleen" geworden doordat het de naam was van het eerste verkiezingsprogramma van het CDA.

Zelf kreeg is er vanmorgen mee te maken, toen ik boodschappen deed in de Leidse binnenstad. Ik had 3 zoutloze broden besteld, maar deze bestelling was de mist in gegaan. Natuurlijk baalde ik hiervan, want ik wist inmiddels, dat je zoutarm brood alleen op bestelling kunt krijgen.

Ik weet, dat als je jaren te veel zout hebt binnen gekregen, een paar dagen meer ook niet zo veel uit zal maken, maar ik heb ook te maken met de sportman in mij. Ik besef donders goed, dat ik misschien wel jaren met een tijdbom in mijn lijf heb rondgelopen en dat het heel anders met me had af kunnen lopen. Letterlijk!
Gelukkig is er niets gebeurd, maar de combinatie van een marathon redelijk voluit in warm weer met blikjes cafeïnedrank tussendoor waren bepaald niet bloeddrukverlagend. Maar dat is verleden tijd.
Ik kijk liever naar de toekomst. De bloeddruk was afgelopen woensdag gezakt naar 160 dus ik heb wat meer marge ten opzichte van van 2 weken geleden. Als duursporter weet ik wel, hoe ik moet pieken....
En de toekomst is de marathon van Leiden, ook al zou dat in slow motion moeten.

Met de marathon leg je een conditionele basis, waar je een heel schaatsseizoen plezier van hebt. Daar ik de komende 3 jaar minimaal 1 koude winter verwacht vanwege het zonnevlekkenminimum, wil ik er hoe dan ook klaar voor zijn als "It giet oan" klinkt.

Dat vraagt op dit moment van mij, dat ik alles op alles zet om de bloeddruk zo snel mogelijk structureel na beneden krijg. Ik ga dus monomaan om met de zoutinname en zelfs de alcohol laat ik staan in deze vastentijd.
En dat hield ook in, dat ik toch op zoek ging naar een oplossing. Dit weekeinde kom ik wel door, doordat ik nog driekwart gesneden zoutarm brood in het vriesvak had liggen. Maandagmorgen fiets ik nuchter naar bakker Raaphorst in het Morskwartier, waar ik om 8 uur 2 zoutarm brood op kan halen.

Deze vastentijd is een prima mentale training. Voor het lopen van de marathon moet je je immers offers getroosten. Die loop je niet bij brood alleen, pardon, op brood alleen....

Geen opmerkingen: