donderdag 20 april 2017

Nachtvorst

Na een schitterende lentedag, waarop we konden "Hollen door de bollen", is het weer behoorlijk omgeslagen. De lange periode van te warm weer in februari en maart is ten einde gekomen.

Het is zelfs zo koud geworden, dat het in onze omgeving vannacht 3,4 graden heeft gevroren.

Op klomphoogte was het nog kouder. Als het 5,6 graden vriest is er sprake van matige vorst.

Als we in de winter een soortgelijke periode zouden hebben, dan kwam je bijna zeker weer op de Vogelplas terecht.

Op deze vrij koude dag in april fietste ik vanavond naar het Stadhuisplein, waar voor de vijfde achtereenvolgende donderdagavond een droogtraining gegeven zou gaan worden. Dit keer was cluster oost aan de beurt: Leiderdorp, Hoogmade, Koudekerk en de Rijnstreek. De trainer was Dick van Goozen, die in onze regio al heel wat talenten naar de top heeft begeleid. Het werd dan ook de pittigste training uit deze serie. De jeugdselectie van het district Sassenheim was ook aanwezig. Het tempo van de oefeningen, waarbij stapoefeningen, statische oefeningen en sprongen elkaar in een hoog tempo afwisselden, zorgde al voor een flinke zwaarte, maar daar kwam bij, dat er ook voor mij nieuwe oefeningen bij zaten.
Na 30 jaar droogtraining had ik nog nooit van de Noorse sprong gehoord. Je doet dan een schaatssprong, zakt op 1 been in en springt daarmee omhoog en na de landing doe je weer een schaatssprong terug.

Ik deed deze sprongen naast de broer van Europees en Wereldkampioen sprint Kai Verbij. Ik kan u verzekeren, dat de explosieve sprongkracht duidelijk in de genen zit.
Tussendoor was er een klein circuitje geweest van 4 stap- en sprongoefeningen, die ieder 3 keer uitgevoerd moesten worden. Verder boden de trappen op het Stadhuisplein natuurlijk ook een goede voor iets zwaardere oefenstof: sprongen met 2 benen tegelijk of juist hard tree voor tree omhoog.

Van Jeroen Straathof hoorde ik, dat op donderdag 8 juni en 22 juni commissievergaderingen over IJshal "De Vliet" zijn, terwijl de voltallige gemeenteraad van Leiden zich op dinsdag 4 of donderdag 6 juli zich uit zal spreken over de komst van een nieuwe kunstijsbaan in de Sleutelstad.
De inzet van alle schaatsers in de Leidse regio is de komende maanden dringend nodig om de gemeenteraad van Leiden EN van alle omringende gemeenten ervan te overtuigen om hun steentje bij te dragen aan de bouw van IJshal "De Vliet".

Geen opmerkingen: