woensdag 5 april 2017

Jan W. van der Hoorn

De Elfstedentocht van 1947 was een der zwaarste edities. Het duurde dan ook enige tijd, voordat de winnaar bekend was. Het was Jan van der Hoorn uit Ter Aar. Om geen verwarring te krijgen met zijn gelijknamige neef uit Ter Aar, een van de 5 winnaars van de Tocht der Tochten uit 1956, wordt de winnaar van 1947 vaak aangeduid met Jan W. van der Hoorn.

Vanwege het slechte ijs en enorme kou, volbrachten maar weinig mensen de schaatstocht in Friesland volgens de officiële regels. Na afloop kreeg de organisatie veel protesten binnen. Na vele onderzoeken en gesprekken werden veel schaatsers uit de uitslag gehaald, onder wie de eerste vier: Jan Bosman, Klaas Schipper, Jeen Nauta en Jaap Wijnia.

Tegen de toen 23-jarige Johannes Wilhelmus van der Hoorn waren geen klachten van valsspelerij ingediend, zodat hij alsnog won. Hij kreeg vijf weken na de Elfstedentocht per post zijn gouden medaille.
"Ik was op het land kunstmest aan het strooien, toen de postbode kwam", vertelde hij daar later over. "Ik heb alles laten staan en ben naar binnen gerend. Maar ik was natuurlijk liever als eerste over de streep gekomen. Op deze manier winnen is nooit leuk. Ik heb nooit op het erepodium gestaan. Het was veel mooier geweest als ik 's middags over de finish was gekomen en daarna de krans om had gekregen."

Jan W. van der Hoorn was was er ook bij, toen in februari 2011 op Evert van Benthem na alle toen nog levende Elfstedenwinnaars aanwezig waren op Flevonice bij IJsstrijd.

Vandaag werd bekend, dat hij op 93-jarige leeftijd is overleden. Hij heeft 70 jaar van zijn overwinning na kunnen genieten.
Rust zacht, "onbekende" Elfstedentochtwinnaar.

Geen opmerkingen: