zaterdag 11 mei 2019

De hand van Sjaak Swart of "Nummer 14 warmlopen!"

Het was de generale repetitie voor de marathon van Leiden van volgende week zondag.: de Cruijff Legacy 14K Run.
In de volksmond wordt dit gewoon de Cruijffloop genoemd. Ik ging deze sponsorloop voor de Cruijff Foundation samen met Hans Boers lopen. 
We hadden om kwart voor 12 afgesproken op station Voorschoten, waar ik hen gefietst was. Wij waren op tijd. De trein was dat niet. Sterker nog, de door ons gekozen trein reed niet. 
Met een half uur vertraging vertrokken wij naar Amsterdam, waar het volgende hindernis ons wachtte. Amsterdam-Zuid lag er uit. Normaal gesproken wandelden we vanaf hier naar het Olympisch Stadion.
Nu moesten we vanaf station Lelylaan een omtrekkende beweging maken. Met metro en tram kwamen we bij de Overtoom uit.
Vandaar wandelden we naar het Vondelpark, waar het op deze lentedag druk was vanwege het mooie weer.
Via dit mooie en gezellige park wandelden we langs een gracht naar het Olympisch Stadion. Om 5 over 2 kwamen we de Van Tuyll van Serooskerkenweg op gelopen, waar we onze rugnummers 6848 en 6892 op konden spelden, nog even wat konden drinken en na een kort toiletbezoek in startvak Geel gaan staan. Daar klonk om 14.14 het startschot.
Het duurde een minuut of 10, voor we bij de startstreep waren. Daar waren we in de gelegenheid om de legendarische voetballer Sjaak Swart de hand te geven. Wij zijn wel netjes opgevoed!
Mister Ajax was dat ook.
En dat na de ontvangst door Suppoost Crooswijk.
Het leuke van Sjaak Swart was, dat hij niet alleen een goede rechtsbuiten was, maar dat hij ook gezegend was met veel humor. 
Toen hij in de jaren '70 tegen Real Madrid het winnende doelpunt had gescoord, was zijn commentaar: "Ach, ik moest toch die kant uit...."
Kom daar heden ten dage eens om.
Vanaf de achterste rijen werkten Hans en ik ons langzaam maar zeker naar voren. En dat, terwijl wij 14 kilometer met een rugzak liepen.
In de rugzak zaten de trainingspakken. Het is niet lekker, om met een paar kilo extra te lopen, maar het is wel een uitstekende trainingsvorm. Vooral mentaal. Je weet meteen, waarom je beter wat lichter aan de start kunt verschijnen.
In een lange stoet liepen we van het Olympisch Stadion naar de Watergraafsmeer, waar Johan Cruijff in zijn jeugd gewoond heeft. Vandaar ging de route verder naar de Johan Cruijff Arena.
Hand in hand gingen we over de finish in 1.22.50 als 996e en 997e loper.
Onderweg keken we tegen de rug meer dan 1000 van dit shirts met nummer 14 aan.
Ieder kabinet belooft meer blauw op straat. Nou, vandaag is het gelukt!
We liepen in een lange stoet blauwe hardloopshirts met met 14 op de rug. De trainer heeft een probleem als hij zegt: "Nummer 14 warmlopen!"
Dat had natuurlijk wel een oplossing geweest voor de laatste minuten van Ajax-Tottenham Hotspur. Met zoveel nummers 14 was er voor de Engelsen geen doorkomen aan geweest.
Voor ons gold dat voor de terugreis naar Voorschoten. Door werkzaamheden rond een paar stations was de reis met het openbaar vervoer een mijl op zeven. We waren met de reis met trein en metro meer tijd kwijt dan met het lopen van 14 kilometer....

Geen opmerkingen: