woensdag 13 oktober 2021

Blois en Compiègne

Om een uur of half 8 werden we wakker in kamer 118 in het B&B hotel in Angoulême. We douchten en gingen met Siebe en Ana eten bij een bakkerij in de buurt. Een broodje tonijn, een appelcroissant en een warme chocolademelk legden een stevige basis voor de reis naar Blois.
Het eerste stuk van Angoulême naar Poitiers was glooiend en mooi, daarna reden we lang over een hoogvlakte. Bij Tours staken we de Loire over. Over de hoofdweg reden we naar Blois, waar we de auto aan de Loire parkeerden.

Om een uur of 12 wandelden we in de warme zon door dit Middeleeuwse stadje.

We bekeken de Saint-Nicolas Eglise.
Daarna klommen we naar het Chateau.
Na wat rondgelopen te hebben in dit mooie deel van Blois daalden we af naar een plein.
Hier waren veel terrassen. Wij zaten op het terras van "Le Clipper", waar we nog net een plat du jour konden bestellen. 

De dames aten mosselen, de heren een pizza. Het toetje was een overheerlijk taartje.
We wandelden nog ruim een half uur door het mooie centrum van Blois met zijn mooie boekentrap.

Langs de Loire liepen we terug naar de auto.

Via Orleans reden we naar Parijs toe. Het deel van de ringweg, dat wij wilden nemen, stond vast, dus namen we het westelijk deel.

We staken de Seine over, zagen de Eiffeltoren, maar voor de rest was het meer tunnels en geluidswallen en vooral veel langzaam rijdend en stilstaand verkeer. Normaal is dat niet erg, maar nu stond het voor ons!

Later reden we langs Parc Asterix.

Ik las intussen flink lang door in "Het Petrus mysterie" van Jeroen Windmeijer. Voor Leidenaren zitten er zeer veel herkenbare plekken in.
In Compiègne kwamen we om 7 uur aan bij Hotel "Royal Lieu". Hier hadden we op deze warme dag kamer 107 en 108. We douchten ons nogmaals om het zweet van de huid te spoelen.
Op deze zwoele zomeravond reden we naar het centrum van Compiègne. Daar wandelden we door dit mooie stadje, waar in 1918 de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog werd getekend. Hitler maakte de Duitse vernedering op dezelfde plek in 1940 ongedaan.

We kuierden langs gebouwen, waarvoor het woord "grandeur" is uitgevonden en langs zeer oude vakwerkhuizen.

Na door het centrum gedwaald te hebben, streken we neer op het terras van "Le Saint Clair".

Het eten was goed. We hadden 3 verschillende hoofdgerechten. Ik had lamsbout met haricots en een Duvel Nouvelle.
We wandelden om half 10 nog naar de rivier Oise alvorens we om half 11 naar Hotel "Royal Lieu" te rijden. Morgen is de laatste dag van onze vakantie.

Geen opmerkingen: