zaterdag 30 oktober 2021

Zaklopen in Thialf

 Afgelopen donderdag verscheen dit artikel in Trouw.

Uiteraard klom ik in de pen. Vanmorgen werd een verkorte versie van Zaklopen in Thialf geplaatst bij de ingezonden brieven.

Hieronder volgt de volledige ingezonden brief.

Zaklopen in "Thialf"

Met stijgende verbazing heeft deze Leidse schaatstrainer het voorstel gelezen om van "Thialf" een nationaal zakloopcentrum te maken. Mijn eerste vraag is: waar heeft de briefschrijver de afgelopen winter gezeten?

In februari heb ik 5 dagen op natuurijs geschaatst en met mij miljoenen Nederlanders. Je had alleen maar blije mensen om je heen!

Het resultaat van het korte bezoek van Koning Winter aan ons land: in jaren was het niet zo druk met het aantal aanmeldingen om bij lokale ijsclubs schaatsles te nemen op één van de kunstijsbanen in ons land.

De energieslurpende ijsmachines zijn trouwens iets van vroeger. In Leiden wordt binnenkort de eerste paal geslagen voor een energiezuinige kunstijsbaan. Dit kan via warmtekrachtkoppeling, goede isolatie en een dak vol zonnepanelen.

En daar ligt één van de problemen van Heerenveen. "Thialf" heeft ook een dak vol zonnepanelen. Dat mocht niet van de verzekeringsmaatschappij.
Als er één schaatshal in de wereld is, waar alle topschaatsers uit de hele wereld graag willen schaatsen, dan is het wel in Heerenveen. Wie ooit in een kolkend "Thialf" heeft gezeten, weet dat dit onovertroffen is. En altijd zonder problemen!

Kom daar eens om in het betaald voetbal.

Het voorliggende voorstel zou vergelijkbaar zijn met een plan om  "De Kuip" te sluiten voor voetbal en er een nationaal centrum voor klootschieten van te maken.

Het verzoek is heel redelijk, zeker als men het vraagt aan de minister van financiën. In de tijd, dat veel kunstijsbanen op last van de overheid in december vorig jaar moesten sluiten, en dus geen cent inkomsten hadden, ging CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra tegen alle regels in schaatsen met Sven Kramer.

En nu ga ik de brievenschrijver een klein beetje tegemoet komen. Wopke, toen was je een stoere bink. Wees dat nu ook en kom naar "Thialf" met een zak vol geld. Dan mag je wat mij betreft bij het eerstvolgende kampioenschap een ererondje rijden met Sven Kramer.
 
Bert Breed
Schaatstrainer IJssport Vereniging Leiden

Geen opmerkingen: