vrijdag 19 februari 2021

Wopke Hoekstra

Het is verkiezingstijd en politici zorgen er dan voor, dat ze zo goed mogelijk in de publiciteit komen. De lijsttrekkers van de diverse politieke partijen gaan hierin voorop in de strijd. Zo ook Wopke Hoekstra, de minister van Financiƫn en lijsttrekker van het CDA. Hij wilde zich een sportief imago aanmeten.

Welnu, dat is volledig geslaagd!
Door op werkbezoek in Heerenveen in "Thialf" de schaatsen aan te trekken, overtrad hij de coronaregels. Nu wil ik niet het heilige boontje uit gaan hangen.

Als ik de kans zou krijgen om met Sven Kramer, de beste allrounder ooit, een paar rondjes te schaatsen, dan zou ik het ook gedaan hebben!

Het verschil tussen Hoekstra en deze Leidse schaatsliefhebber is, dat ik geen minister ben en deze regels niet heb verzonnen. Als ik het voor het zeggen had gehad, dan waren alle ijsbanen gewoon opengebleven! Uiteraard wel met de regels, die sinds half oktober golden om de kans op besmetting zoveel mogelijk te beperken.

Half december ging de Leidse IJshal op slot. Uiteindelijk zou deze kunstijsbaan niet meer open gaan en is het ijs begin februari verwijderd.

Dit wrede lot trof niet alleen de Leidse IJshal, maar ook de andere overdekte kunstijsbanen in Nederland. Heel, heel veel schaatsers raakten zo goeddeels van hun favoriete sport verstoken.
Sterker nog, toen in ons land de natuurijsbanen na 3 jaar wachten eindelijk weer open konden, besloten veel ijsclubs om hun natuurijsbanen niet te openen voor het publiek door de stringente en vaak onwerkbare coronaregels, die door de overheid werden opgelegd.

Eindelijk was de aandacht van de Nederlanders even afgeleid van het coronavirus, maar aanvankelijk konden zij niet hun schaatsen onderbinden.

Gelukkig konden we vorige week wel op de grote wateren terecht. 

Maar de toertochten, traditioneel een flinke bron van inkomsten voor de lokale ijsverenigingen om de magere jaren door te komen, waren door de regering verboden. En dan zie je ineens, dat schaatsliefhebber Hoekstra in "Thialf" een Grapperhausje doet. Hij veroorloofde zich dingen, die hij andere schaatsers verbood!

Met een katholieke opvoeding ben ik in principe heel vergevingsgezind. Maar als CDA-lijsttrekker Hoekstra oprecht is in het aanbieden van zijn excuses, dan hoop ik, dat hij in zijn rol van minister van FinanciĆ«n alle schaatsers, die hij geschoffeerd heeft, financieel royaal tegemoet wil komen. 
Als boetedoening voor zijn zonde stel ik voor, dat hij alle inkomsten, die de kunstijsbanen in Nederland zijn misgelopen door de coronamaatregelen, volledig vergoed.
Daarnaast dient hij alle schaatsclubs, die door diezelfde maatregelen op hun landijsbanen flink wat inkomsten misgelopen zijn, doordat de natuurijsbanen niet of slechts gedeeltelijk zijn opengegaan, ruimhartig te compenseren voor gederfde inkomsten.
Datzelfde geldt voor de ijsclubs, die normaal gesproken toertochten hadden kunnen organiseren en die dat dit jaar niet mochten. Ook hen komt ruimhartige compensatie toe.
Op deze wijze kan Wopke Hoekstra het vertrouwen van minstens een miljoen schaatsers in Nederland, die hij in de kou liet staan, terugwinnen.

Geen opmerkingen: