maandag 8 februari 2021

Gesloten ijsbanen

Afgelopen week stond in het Leidsch Dagblad een bericht over landijsbanen, die ondanks dat het voldoende gaat vriezen om na 3 jaar wachten de ijsbanen weer open te kunnen doen, de verenigingen hadden besloten om dat vanwege de coronaprotocollen, dit toch niet te doen.

Daartoe behoorde de ijsbanen van Warmond, Oegstgeest en Sassenheim. Op zich is het begrijpelijk, dat men vrijwilligers niet op wil zadelen met het politieagentje moeten spelen, maar dit heeft een domino-effect voor de omliggende ijsbanen. IJsbaan Rijndijk-Hoge Mors heeft om deze reden besloten om de ijsbaan ook gesloten te houden, net als Zoeterwoude.

De ijsbanen van Leiderdorp en Voorschoten gaan vooralsnog wel open. Adri Hendriks, de ijsmeester van Voorschoten, heeft mij ooit eens uitgelegd, waarom de baan van Voorschoten altijd zo snel open ging, ook al was het voor de kwaliteit van het ijs beter om nog een dagje te wachten.

"Dat is voor de veiligheid", zei Adri: "De jeugd gaat toch het ijs op. Heel soms haalt iemand hier in het begin een natte poot, maar dat kun je beter hebben, dat een kind in dieper water kopje onder gaat."
En zo is het maar net! We doen alles voor de veiligheid in verband met het coronavirus dat rondwaart, maar daardoor wordt het op een ander vlak juist onveiliger!
Doordat andere ijsbanen nu gesloten blijven, ontstaat een waterbedeffect, zeker in het begin. Iedereen trekt immers naar de plekken, waar het wel kan. Daar zal het dan drukker worden. En onveiliger!
En dan heb ik het niet zozeer over de kans op besmetting in de buitenlucht, maar meer op de kans, dat mensen door het ijs zakken.
Als er maar genoeg mensen op een klein oppervlak komen, dan kan door het soortelijk gewicht zelfs bij 20 centimeter dik ijs breken. Bij de finish van de Elfstedentocht van 1963 gebeurde dit bijna!

Daarnaast is de Vogelplas niet zo veilig als iedereen denkt. In februari 2012 konden we dit ervaren, toen heel wat mensen door het ijs zakten. Wat weinig mensen weten is, dat in het midden een put zit van 2,5 meter diep. Zodoende gaan sommige schaatsers daar letterlijk over één nacht ijs.
Dus nogmaals: aan de noordkant van de Vogelplas is het ondiep, net als langs de kanten. Blijf in het begin dus op die plekken. Er is daar ruimte genoeg om voldoende afstand van elkaar te houden.

En voor de rest: gebruik gewoon je gezonde boerenverstand!

Geen opmerkingen: