maandag 1 februari 2021

Sporten

Zaterdag en vandaag stonden er in Trouw twee artikelen, die ik graag onder jullie aandacht wil brengen. De koppen zijn tegengesteld aan elkaar, maar beide beogen precies hetzelfde.
De eerste kop luidt: "De jeugd krijgt alle aandacht, maar juist voor ouderen is sporten nu belangrijk", de tweede: "Jongeren verliezen hun interesse in sport in deze tijden".

Het eerste betreft een interview met de Oldstars, die zich inzetten voor oudere sporters. Lokale overheden doen te weinig om 55-plussers in beweging te krijgen. Op deze manier kunnen ouderen uit een sociaal isolement gehaald worden.
Momenteel ervaar ik dit ook aan den lijve. Nu de Leidse IJshal door de lompe lockdown gesloten is, kunnen we niet tweemaal per week met de "Krasse knarren" onze 125 rondjes rijden. Gezelligheid is daarbij net zo belangrijk als het schaatsen zelf. Het feit, dat veel "Krasse knarren" al heel wat jaren terugkomen, zegt genoeg.

Marijn de Vries, een columniste met een zeer vaardige pen, begon juist bij de jeugd. Zij is bang, dat een generatie jeugd af gaat haken, doordat er feitelijk al een jaar geen wedstrijden gehouden worden: "Als je jong bent, dan is enkel trainen niet genoeg, dan moet er toch echt uitdaging zijn." 

Met zo'n 30 jaar ervaring als jeugdtrainer kan ik deze stelling volledig onderschrijven. Voor hen geldt: je vrienden sporten, dus jij sport ook. En wedstrijdjes tussen hen zijn onontbeerlijk.
Als jongeren afhaken, ben je hen vaak voor altijd kwijt. De paradox is, dat we door alle maatregelen om besmettingen en ziekenhuisopnames te voorkomen, we ongezonde jongeren kweken, wat doorwerkt op hun hele leven. De IC-patiënten van de toekomst.
De koppen mogen dus tegenstrijdig zijn, de boodschap is duidelijk: sporten is gezond voor jong én oud!

Geen opmerkingen: