donderdag 21 oktober 2021

Het kan vriezen, het kan dooien

Op één en dezelfde dag kreeg ik twee heel tegenstrijdige winterverwachtingen onder ogen. Laat ik met de somberste beginnen. In Trouw van 20 oktober stond een alarmerend bericht onder de kop "Meren worden te warm voor de tocht der tochten".

Op 4 januari 2022, dus met nog minder dan een kwartaal te gaan, is het een kwart eeuw geleden, dat de laatste Elfstedentocht is verreden. De langste tijd sinds de oprichting van de Elfstedenvereniging.

Met de voortschrijdende opwarming van de aarde worden ook de meren opgewarmd. Dit betekent, dat de meren 14 dagen minder bedekt met ijs als we er in slagen om de stijging tot anderhalve graad te beperken. Een gemiddelde Nederlandse winter telt nu 6 ijsdagen....
Kortom, hier wordt je als schaatser niet vrolijk van.

Dat waren we de afgelopen winter wel, toen we op de Vogelplas en op de Kagerplassen konden schaatsen.

Wat dat aangaat was de winter van 2020-2021 een normale winter. Het allerleukste van dit korte bezoek van Koning Winter was, dat je alleen maar blije gezichten om je heen zag!

Die gezichten zullen als het aan weerman Reinout van der Born ligt komende winter wel eens langduriger blij kunnen zijn.

Onder de kop "Vroege winterverwachting: winter 2022 koud en droog" op Weer.nl heeft hij een doorwrocht verhaal geschreven, waarbij hij kijkt naar jaren met dezelfde voorgeschiedenis. Deze jaren zijn 1962 en 2010.
De winter van 1962-1963 was de koudste van de vorige eeuw met een bizar koude Elfstedentocht.

De mannen van '63 volbrachten de hel van 1963.


Zelfs met een herhaling van 1962-1963, met een gemiddelde van -3,1 graden Celsius, met anderhalve graad verhoging, kunnen we een Elfstedentocht verwachten. Januari 2022 zou dan uitkomen op -3,8 en februari op -1,9. Twee maanden schaatsen op natuurijs!
Het jaar 2010 kende een steenkoude decembermaand met een gemiddelde van -1,1. Je moet tot 1969 terug voor een koudere december!

Na december 2010 volgde in 2011 een zachte winter. Ook voor deze "milde variant" zou ik nu blind tekenen.
Zelf waag ik me nog niet aan een winterverwachting. Ik wil eerst afwachten, wat november gaat doen.
Terugkijkend op 2021 zie je wel, dat de pieken en de dalen in de temperatuur lang aanhouden.

De constatering "Het kan vriezen, het kan dooien" is wat mij betreft op dit moment nog aan de orde. Het feit, dat de koudere perioden zo lang aanhouden, maakt mij wel hoopvol.

Het kan, maar daarvoor moeten alle puzzelstukjes wel op de goede plek vallen.

Geen opmerkingen: