zondag 13 september 2015

Hortus botanicus


Dit jaar bestaat de Hortus botanicus in Leiden 425 jaar. Ter gelegenheid daarvan was er een tentoonstelling georganiseerd met als thema "Aqua Hortus Leiden". Dit gebeurt in samenwerking met de Leidse aquariumvereniging "De Natuurvriend", die ook een jubileum viert in 2015: het 85-jarig bestaan.

Samen met Paul Crezee fietsten Ada en ik naar het Rapenburg, in mijn ogen de mooiste gracht van Nederland. Hier was het een drukte van belang. Dat had niets met onze komst te maken. Het was Monumentendag en daar het Rapenburg een aaneenschakeling van monumenten is, was het niet zo gek, dat er veel mensen op af gekomen waren. Na de fietsen gestald te hebben, betaalden we onze toegangskaartjes.

Voor die € 7,- voor de entree kreeg je wel een prachtig geïllustreerd boek over de geschiedenis van de Hortus botanicus.

Bij binnenkomst volgde een enorme hoeveelheid aquaria. Naar verluid stond er voor een totale lengte van 2 kilometer aan aquaria en terraria opgesteld. De meeste waren opgesteld rond een thema, bijvoorbeeld Malawi, of rond een paar vissen.
Op een gegeven moment zei Ada: "Wat een schattige vissen!"
We stonden op dat moment voor een bak piranha's.....

Ervoor en erna hebben we nog heel wat vissen gezien, maar het zoutwaterequivalent van de piranha, de barracuda, hebben we niet gezien.

We verlieten de kassen om buiten te wandelen waar aquaria stonden met vissen en amfibieën uit de Leidse grachten.

Nu was het best leuk om gewone vissen als de voorn en de zeelt te zien, maar ook vissen, die je zelden ziet zoals de meerval.
Bijzonder waren ook de platvissen, die als camouflage de zandkleur en zandstructuur hadden van de zandbodem, waarboven zij zwommen. Als ze niet zwommen, gingen ze liggen en kon je de vis niet onderscheiden van de bodem.

Eén bak bevatte grijs water. Er kwam juist een groep scouts aan. De leider van deze groep zei: "Dat is de mistvis."
Als kenner mengde ik me in de discussie: "Welnee, dat is een inktvis. Een grijze inktvis om precies te zijn. Deze scheidt grijze inkt uit zoals je nu goed kunt zien!"
Na mij van mijn pedagogische taak gekweten te hebben, wandelde ik met Ada en Paul verder door de Hortus. Wat een prachtige planten en bomen staan hier toch!

Via de karpervijver, waar de blauwe reiger ook af en toe een driegangenmenu komt verorberen, kuierden we naar de kas met de Victoria Amazonica.

Bij het scheiden van de markt kocht Ada bij de marktkraam van Festina lente nog wat cyclaambollen.

Festina lente betekent in goed Nederlands "Kalm aan en rap een beetje".

Thuis gekomen zag ik, dat Tom Dumoulin in Spanje net niet rap genoeg was. Hij verloor in de laatste bergetappe 4 minuten en duikelde in zijn rode leiderstrui van het erepodium af. Maar de komende jaren heeft Nederland eindelijk weer een renner, die mee kan hengelen naar de eindzege in een grote ronde.

Geen opmerkingen: