donderdag 10 september 2015

Een kudde aan de kant

Het was heerlijk weer vandaag. Het zonnetje scheen. Met het oog op de Halve marathon van Katwijk, de zwaarste van Nederland, had ik er voor kunnen kiezen, om een blokje van 10 kilometer te gaan lopen, maar daar koos ik niet voor.

Het asfalt was kurkdroog en dat konden we de afgelopen 14 dagen niet vaak zeggen.

Ik koos er derhalve voor om te gaan skeeleren. Daar ik nog een komkommer en een courgette uit onze volkstuin naar mijn schoonouders moest brengen, stond de bestemming al vast.
Langs de rand van de Stevenshof fietste ik naar de Velostrada, waar ik een kudde schapen aan de kant van het snelfietspad het gras zag kortwieken.

Met het afgeven van de groente toonde ik maar weer eens aan, dat ik voor ideale schoonzoon in de wieg ben gelegd.

Daar mijn rug nog steeds gevoelig was, koos ik er voor om over de Velostrada terug te skeeleren en deze helemaal uit te rijden om vervolgens langs de Korte Vliet tot de hoge brug bij restaurant "Allemansgeest" skeeleren. Hier keerde ik om en reed ik op de kleine wieltjes naar de Rijndijk in de Stevenshof om over het fietspad langs de de Kenauweg op huis aan te gaan.
Door de lichte rugpijn leek het me verstandig om te proberen puur op techniek te skeeleren. Dat lukte op vooral de lange, rechte stukken behoorlijk goed. De valbeweging, het bijsturen en de zijwaartse afzet zorgden ervoor, dat ik af en toe het gevoel had over het asfalt te dansen.

Dat moet ook wel, want over iets meer dan 3 maanden staat de 1000 rondjes van Leiden weer op het programma. Gisterenavond werd op de skeelerbaan in Leiderdorp al reclame gemaakt voor dit leukste evenement in de Leidse IJshal.

Daar ik bij de 1000 rondjes van Leiden in totaal verreweg de meeste rondjes heb gereden, heb ik voor degenen, die mee willen doen nog wel een tweetal tips. Probeer zo min mogelijk pootje over te doen. Vooral het linkerbeen verzuurt dan enorm. Glij in de bochten zo lang mogelijk op je rechterbeen door. Het verdient bepaald niet de schoonheidsprijs, maar je komt er wel het verst mee.
De tweede tip is om geen kuddegedrag te vertonen. Het is verstandig om in een peloton mee te rijden, als het jouw tempo heeft. Maar rijdt het peloton te langzaam of te snel, trek dan je eigen plan en ga in je eigen tempo rijden. Op een 200-meterbaan kom je snel genoeg schaatsers tegen, die wel in jouw comfortzone rijden. Zet dus af en toe een kudde aan de kant.

Geen opmerkingen: