woensdag 2 september 2015

De vogel was gevlogen

Wij hebben tegen ons huis aan druiven. De vogels uit de buurt hadden dat ook ontdekt. Er verdwenen zoveel druiven, dat we daar wat aan wilden doen. Een net moest voorkomen, dat alle druiven bestemd zouden zijn voor de vogels.
Vanmiddag was er echter een spreeuw, die een gaatje gevonden had. Dat moest hij echter bekopen met een gevangenschap. Zijn pootjes zaten muurvast in het net gedraaid. Bij thuiskomst vroeg Ada, of ik wilde kijken, of de spreeuw nog leefde.

Mijn eerste indruk was, dat we te maken hadden met een dood vogeltje. Vermoedelijk had de spreeuw de hele middag vast gezeten zonder eten en drinken. Het lag vastgedraaid op zijn rug in het net. De veertjes van de vleugels bewogen wel, maar dat kwam wellicht door de wind.
Ik haalde een schaar en een handschoen om de dode vogel los te knippen, Tot mijn stomme verbazing bewoog de spreeuw, toen ik met de hulpmiddelen buiten kwam.

Ik knipte het net kapot. op een gegeven moment zat de vogel nog maar aan een draadje vast. Ik knipte deze los. De spreeuw viel op de grond en 2 seconden later was de vogel gevlogen!

Meteen na he avondeten was ik ook gevlogen. Ik fietste naar de skeelerbaan van Leiderdorp, waar Tjeerd Siersma aan een man of 20 skeelertraining gaf. Na een serie van 9 Steigerungen over 100, 200, 300 en 400 meter kwam de bochtentechniek aan de orde. Op de kleine ronde moesten we een paar oefeningen doen. Na 3 cirkels achter elkaar gelopen te hebben, liep je linkerbeen aardig vol.
In drietallen moesten we aansluitend 9 rondjes skeeleren, waarbij iedere ronde een ander op kop kwam. Als extra moeilijkheidsfactor mochten we in de bocht maar 3 keer overstappen. Ik kan u verzekeren: dit is bijzonder lastig! De vogel vloog soepeler weg dan wij door de bocht.

De slotoefening was de slalom over de breedte van de baan. Dit is alleen te doen, als je én je jezelf klein en compact maakt en je niet te snel aan komt rijden. Maar dan is het ook een prachtige oefening. Om 9 uur zat de training erop, het laatste half uur in het licht van de lampen.

Het is herfst aan het worden. De spreeuwen maken zich op voor de vogeltrek. Vandaag merkte ik dat. Onze vogel was gevlogen.

Geen opmerkingen: