vrijdag 19 februari 2016

"U bent de leraar, ik ben de leerling. Ik kan het wel en u kunt het niet!"


Het was na een mistige morgen prachtig weer geworden. Het was niet bepaald een straf om in het winterzonnetje te fietsen. Nu klopte het gezegde "Met mist gaat de vorst in de kist" wel, want vandaag kwam er een einde aan het derde miniwintertje van 2016.

Deze futloze winter pas wel in het rijtje van onderstaande aan duidelijkheid niets te wensen overlatende staatjes van 30-jarige gemiddeldes. De eerste betreft de fors dalende Hellmann-koudegetallen.

Het volgende staatje betreft de gemiddeld jaartemperatuur over 30 jaar. Alle pieken en dalen uit de tussenliggende jaren zijn er zodoende uitgefilterd. Vanaf 1988 is een vrijwel constante stijging van dit 30-jarig jaargemiddelde waar te nemen.

De stijging is inmiddels een volle centimeter. Als je dan beseft, dat de grootste temperatuurstijging in de winter zit, dan is de daling van het koudegetal snel verklaard.
Maar gelukkig hebben we in de Sleutelstad een prima alternatief: de Leidse IJshal. Op het keiharde, spiegelgladde ijs op de binnenbaan mocht ik een elftal kinderen schaatsles geven, terwijl Margreet Hetebrij de gevorderde groep voor haar rekening nam.
In de kast van de IJVL lagen een tweetal houten stokken, die de mogelijkheid boden om de training nog gevarieerder te maken. Dat kwam mooi uit, want vandaag kwam Marion Poldervaart voor het eerst om kinderen te testen voor het Vaardigheidspaspoort van de KNSB.

Tot twee keer toe werd er een groepje van 4 kinderen apart genomen om bepaalde vaardigheidsoefeningen uit te voeren. Zodoende kon ik mijn eigen oefenstof afwerken met de 7 overige kinderen van mijn groep. Daarbij kregen we het letterlijk aan de stok.
Aan het eind van de les gingen we met de hele groep rechtsom schaatsen. Pootje over naar links is heel wat anders dan pootje over naar rechts. Het lukte mij maar half. Nu rijdt er een klein jochie mee in de andere groep, dat zich net bekwaamd had in de bocht tegen de klok in, maar die de bocht met de klok mee ook beheerste. Deze wijsneus kwam naar me toe en zei: "U bent de leraar, ik ben de leerling. Ik kan het wel en u kunt het niet!"

Daar had ik niet van terug.....

Geen opmerkingen: