vrijdag 12 februari 2016

Mini-Wintertriatlon

De echte wintertriatlon van Leiden is een jaar of 7 geleden ter ziele gegaan doordat het aantal deelnemers jaar op jaar minder werd en er op een gegeven moment 4 of 5 vrijwilligers per deelnemer nodig waren om het te kunnen organiseren. Het bestuur van de IJVL heeft toen de stekker eruit getrokken.

Vandaag keerde voor deze tienvoudige deelnemer de tijd van vroeger voor een piepklein beetje terug. Nadat ik vanaf mijn werk 9 kilometer naar huis gefietst was in het zonnetje, trok ik mijn sportkleding aan en ging een ruim rondje Stevenshof lopen van een ruime 7 kilometer.
Thuisgekomen zette ik de televisie aan. De 1500 meter van de mannen stond op het programma. Een prachtige afstand, waarbij IJVL-lid Kjeld Nuis zilver won achter de ongenaakbare Rus Denis Joeskov.

Het mooiste moment vond ik echter de misslag van de Belg Bart Swings. Hij kwam te ver op de buitenkant van zijn schaats terecht op het rechte eind. Vrijwel iedereen zou dan onderuit gegaan zijn, maar deze zeer ervaren skeeleraar wist zich met een reflex te corrigeren om alsnog naar een 4e plek te rijden. Klasse, Bart!
Ik fietste na de schaatsmijl naar de Leidse IJshal, waar ik les mocht geven aan 14 kinderen. Ik gaf ze als huiswerk mee om naar het WK afstanden te kijken en dan vooral te letten op hoe diep de schaatsers zitten en op de zijwaartse afzet van de topschaatsers. Deze thema's kwamen weer terug in mijn les.
Daarbij had ik wel weer wat nieuwe oefeningen bedacht. De eerste was een variant op het elkaar om beurten duwen. In tweetallen moesten de kinderen achter elkaar aanrijden terwijl ze elkaars hand vasthielden. De achterste moest proberen in de slag van de voorste te rijden. Een soort opgelegd schaatsen, maar dan zonder schaatsstok.

De tweede nieuwe oefening was ook een variant op het elkaar duwen. In plaats van 1 kind, moest je 2 kinderen duwen. Zwaarder, maar voor de kinderen prima te doen.

Met het carnaval nog vers in het geheugen was het afsluitende tikkertje een variant op standbeeldtikkertje. Als je getikt was, ging je zo gek mogelijk schaatsen. Ongemerkt is dit een uitmuntende balansoefening.
Het tweede tikspel was een variant op tweelingtikkertje. Nu moesten twee tweelingen proberen een zo lang mogelijke slinger te maken. Het ziet er eenvoudig uit, maar het is lastiger dan je denkt.

We besloten deze leuke les met "de boom wordt hoe langer hoe dikker".

Het was een waardige afsluiting van de Mini-Wintertriatlon.

Geen opmerkingen: