zondag 10 april 2016

"Is dit de kop van de wedstrijd?"


Hollen door de bollen stond al een tijdje in mijn agenda genoteerd. Waar ik de afgelopen 2 jaar lopend naar Lisse ging om aansluitend de 10 kilometer te lopen, daar hoefde ik dit weekeinde "slechts" een halve marathon te lopen. Over de door mij destijds gelopen route fietste ik naar "Ter Specke". De kilometerteller gaf op deze zonnige dag ruim 19 kilometer aan. Daar ik alle keren een ommetje maakte via het huis van Wim Beenakker, betekent het, dat de gelopen afstand ruim 20 kilometer bedraagt.
Bij het inschrijven trof ik Hans Boers aan. Hij ging samen met Morena, zijn zus Els en zijn zwager Huub 10 kilometer wandelen door de nu fraaie Bollenstreek. En eerlijk is eerlijk: Hans was er eerder dan ik!

Om even voor 11 vertrok ik voor het eerste rondje van 10 kilometer. Na een kleine kilometer moest ik een grote groep wandelaars inhalen. Langs een smalle opening aan de uiterste linkerkant kon ik de honderden wandelaars passeren. Pas daarna kon ik in mijn eigen tempo gaan lopen. Het ging erg makkelijk over de vrijwel lege wegen. Daar het vrij warm werd maakte ik graag gebruik van de twee drinkposten in het rondje. Halverwege deze drinkposten kreeg ik de vraag voorgelegd:"Is dit de kop van de wedstrijd?"

Deze koploper kwam na de eerste 10 kilometer Jaap de Gorter tegen bij de sintelbaan van "De Spartaan". Na in de kleedkamer even wat gegeten en gedronken te hebben, begaven we ons naar het startvak. Vanaf het startschot bleek, da ik op dit moment beter in vorm was dan Jaap. Zo'n foto als vorig jaar zat er dit jaar niet in.

Het bleek wel een groot voordeel te zijn om voor de tweede keer hetzelfde geurige en kleurige rondje van 5 kilometer te lopen. Je weet dan immers precies, waar je wat kunt verwachten.

Ik kwam gelijk met Hans Boers en consorten aan bij de atletiekbaan. Onder aanmoedigingen van speaker Teun de Reede kwam ik in exact 49 minuten als 52e van de over de finish. Jaap had als 57e van de 147 lopers 41 seconden achterstand. Via Teun kreeg ik de beschikking over een startnummer voor de Singelloop van aanstaande vrijdag.

Samen met Jaap fietste ik terug naar de Sleutelstad, maar voor het zo ver was, hoorden we van een van de koplopers van de 5 kilometer een bizar verhaal. De fietser, die voor de lopers uit reed, had een verkeerde route genomen, zodat zij in plaats van 5 zeker 6 kilometer gelopen hadden. Dat werd dus een kansloze missie.

Zo kreeg "Is dit de kop van de wedstrijd?" ineens een heel andere dimensie.

Geen opmerkingen: