donderdag 21 april 2016

Erdogan

Het is een bekend gegeven, dat autoritaire personen in het algemeen en dictators in het bijzonder totaal geen gevoel voor humor hebben. Aan deze kwaal lijdt de Turkse president, die voor zichzelf een paleis met 1000 kamers liet bouwen, in zeer hoge mate.

In eigen land belanden Turkse journalisten voor het minste of geringste in de gevangenis, worden kranten gesloten en helpt Erdogan tal van democratische rechten om zeep. Maar het Westen kijkt weg hiervan, bang als de regeringsleiders zijn dat de Sultan van Ankara weer nieuwe hordes vluchtelingen op gammele bootjes naar Europa laat vertrekken.

Vorige week deed Erdogan aangifte tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann wegens belediging van een buitenlands staatshoofd. Ik geef grif toe, dat hetgeen Böhmermann ter berde bracht volstrekt smakeloos was, maar dat je je als staatshoofd met zulke zaken bezig houdt zegt wel iets over de lengte van de tenen van Erdogan.
Kennelijk kreeg hij de smaak te pakken en wil hij het in Nederland ook voor het zeggen krijgen. Vandaag opende het Turkse consulaat een meldpunt voor Erdogan-beledigingen. Na alle commotie had men in de gaten, dat men de hand overspeeld had. Ik citeer: "De medewerker had wel goede bedoelingen, maar door een ongelukkige woordkeuze is de brief verkeerd geïnterpreteerd, schrijft het consulaat."

Welnu, dan vraag je er bij mij om. Ik ga me niet verlagen tot het niveau van Jan Böhmermann, maar ik maak wel de zin uit bovenstaande de cartoon van Tom Janssen, misschien wel de beste cartoonist van Nederland, af met het risico, dat ik aangeklaagd ga worden voor het beledigen van een bevriend staatshoofd: "Erdogan is een geitenbreier en een mierenneuker!"

Geen opmerkingen: