vrijdag 15 april 2016

Meldonium

Meldonium is deze week weer volop in het nieuws. Waren het de afgelopen anderhalve maand vooral betrapte sporters, veelal van Russische en Oosteuropese komaf, dit keer was het nieuws, dat zij hun straf vermoedelijk gaan ontlopen.

Een maand geleden kwam Grindeks, de Letse fabrikant van meldonium, met het verhaal dat het inmiddels verboden middel enkele maanden in het lichaam kan blijven. Het geneesmiddel, dat de doorbloeding bevordert en het uithoudingsvermogen verbetert, staat sinds 1 januari op de dopinglijst.

Dit biedt een uitweg voor dopinggebruikers als schaatser Pavel Koelizjnikov en tennisster Maria Sjarapova.


Afgelopen woensdag werd bekend, dat sporters, die voor 1 maart betrapt zijn op gebruik van het verboden meldonium, mogelijk vrijuit gaan. Dat blijkt uit een e-mail die wereldantidopingagentschap WADA heeft gestuurd aan nationale en internationale sportbonden en aan dopingorganisatie.

Je kon er op wachten. Het Russische antidopingbureau RUSADA heeft de voorlopige schorsing van acht sporters die betrapt zijn op het gebruik van meldonium opgeheven. De beslissing komt niet onverwacht, nadat de wereldantidopingautoriteit afgelopen week bekend maakte dat alle zaken van sporters die sinds 1 januari positief zijn bevonden op het middel opnieuw moeten worden bekeken.

En zo ontloopt Pavel Koelizjnikov, wereldkampioen sprint en tweevoudig dopingzondaar, vermoedelijk de dans. Het is natuurlijk onzin, dat je betrapt wordt, omdat een middel mogelijk wat langer in je lijf blijft zitten. Dat risico heb je dan zelf willens en wetens genomen door meldonium te blijven slikken.

Want wat moet je als gezonde sporter met een geneesmiddel voor hartpatiƫnten? In gewoon Nederlands: niks anders dan de boel belazeren! Als je meer doorbloeding en uithoudingsvermogen hebt, kun je langer doortrainen, waardoor je met een betere conditie en meer spiermassa aan de wedstrijden kunt beginnen.

Als je het lef hebt om vals te spelen, moet je niet zeuren op het moment, dat je tegen de lamp loopt.

Geen opmerkingen: