vrijdag 1 april 2016

De kou moet uit de lucht

Het is een bekend verschijnsel. Na een zachte of zeer zachte winter wil het voorjaar nog wel eens koud uitvallen. In de volksweerkunde spreekt men dan van: "De kou moet uit de lucht."

We schrijven nu april en deze maand heeft al koudere temperaturen opgeleverd dan de volstrekt vorstloze decembermaand van 2015.

Als je kijkt naar de temperaturen op klomphoogte ziet het er nog indrukwekkender uit. Dat past ook wel bij de te koud verlopen maartmaand. De afgelopen maand was vrij koud. Anders dan de afgelopen winter zat de wind in maart meestal in de noordhoek. Daardoor liet het aangenamere lenteweer dat voor de komende dagen wordt verwacht nog op zich wachten.
In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur over deze maand uit op 5,4 graden tegen 6,2 graden normaal (gemiddeld over 1981-2010). Daarmee was deze maart de koudste van de afgelopen drie jaar en maar weinig warmer dan januari en februari. Maart begon dit jaar zelf met matige vorst: op 1 maart daalde de temperatuur in Deelen bij Arnhem tot -7,8 graden.
In de eerste helft van de maand kwam de temperatuur bijna dagelijks onder nul. Het KNMI telde dan ook 13 vorstdagen terwijl 8 vorstdagen normaal zijn voor maart.
Het kan dus nog: een maand te koud. Nu maar hopen, dat we dit een keer mee mogen maken in december, maar vooral januari of februari. Dan kunnen we eindelijk weer eens de Vogelplas op.

Geen opmerkingen: