donderdag 31 maart 2016

Een medisch probleem


In februari werd bekend, dat Thom van Beek het komend seizoen uit zou komen voor het Team Lotto-Jumbo.
"Ik denk dat er veel potentie zit in Thom", zei coach Jac Orie over de nieuwe aanwinst. "Hij past prima in onze allround-trein en ik ben ervan overtuigd dat Thom progressie kan gaan boeken op de 5.000 meter."

Afgelopen zondag werd bekend dat marathonschaatser Thom van Beek door een medisch probleem zijn topsportloopbaan op moet schorten. Ik dacht in eerste instantie, dat hij hartritmestoornissen had. Ik ken een aantal schaatsers, zowel op recreatief als op topsportniveau, die last hebben van deze stoornis.

Gisteren werd de aard van het medische probleem bekend. Marathonschaatser Thom van Beek uit Stompwijk is betrapt op het gebruik van epo. Uiteraard is de overgang naar Lotto-Jumbo afgeketst. Terecht, want hoe zou Kjeld Nuis zich gevoeld moeten hebben met een dopingzondaar als ploegmaat, terwijl hij net het wereldkampioenschap sprint verloren had door het gebruik van meldonium door Pavel Koelizjnitov..

Saillant detail: beide schaatsers hebben in hun jeugd geschaatst in onze eigen Leidse IJshal. Daar liep ik dan ook langs, toen ik vanmorgen naar de Leidse binnenstad liep in aanloop naar de marathon van 22 mei. Aan de Vondellaan lag een flinke berg ijs met daarin stukken crêpepapier.

Hier zag ik het levende voorbeeld van een bekend Nederlands spreekwoord: een vliegende kraai vindt altijd wat. Een tweetal kraaien haalde de slierten crêpepapier uit de ijsberg en vlogen met het crêpepapier in hun bek mee weg, vermoedelijk om er een nest mee te maken. Wie had dat ooit kunnen denken: de kraai als ijsvogel.

Zelf liep ik door naar de Breestraat, waar ik bij de Centraal Apotheek een middel wilde halen tegen het virus, dat koortslippen veroorzaakt, ook in de oren. Authentieke Oostindische doofheid is tot daar aan toe, echte doofheid is toch wat anders.
Helaas was dit middel niet zo maar te verkrijgen. Ik moest een herhalingsrecept hebben. Derhalve liep ik naar de Schelpenkade, waar ik bij "De Lemniscaat" het gevraagde recept kreeg.

Zo werd de trainingsloop van 10 kilometer er eentje van 13 kilometer. Ik vond het geen probleem, laat staan een medisch probleem. Net zoals Thom van Beek geen medisch probleem bleek te hebben, maar een ethisch probleem!

Geen opmerkingen: