dinsdag 26 april 2016

250 of 333 meter?

Vandaag stond in het Leidsch Dagblad dit artikel van de hand van Loman Leefmans, dat ik hier integraal afdruk.

Moet de nieuwe Leidse ijsbaan bij sportpark De Vliet nu 250, 333 of 400 meter lang worden?
Daarover is een discussie ontstaan nu door de vier voornaamste schaatsverenigingen van Leiden nadrukkelijk voor de middelste optie is gekozen. "Omdat op een 333-meterbaan officiƫle wedstrijden kunnen worden gehouden en records worden erkend", zo staat in een verklaring van het kwartet.
Dat er geen gemeenschapsgeld meer moet worden gestoken in de bestaande ijshal aan de Vondellaan, daar zijn vrijwel alle betrokken partijen het over eens. Na enig puzzelwerk kwam de gemeente recent met het idee om een nieuw schaatscomplex te bouwen op sportpark De Vliet aan de Voorschoterweg.
De gemeenteraad gaf eerder deze maand opdracht om die optie verder te onderzoeken, maar vanwege de geraamde prijzen werd alvast gekozen voor een 250-meterbaan, die ongeveer twaalf miljoen euro kost.
Enkele dagen later werd echter via sociale media het startsein gegeven van een petitie die een rondje van 400 meter voorstaat. Want in Leiden "past een baan van Olympische afmeting", zo staat vermeld.
Nu komen de Leidse ijsverenigingen IHCL (shorttrack), Leiden Lions (ijshockey), KSVR (kunstrijden) en IJVL (langebaan) met een tussenoplossing. Een tweelaags 333-meterbaan, met een ovale ijsbaan bovenop en daaronder een kleinere ijsvloer. "De keuze voor een nieuwe ijsbaan gaat een enorme boost geven aan de ontwikkeling van de verschillende schaatssporten", voorspelt woordvoerder en oud-wereldkampioen Jeroen Straathof: "Naar ons idee zal die boost nog groter kunnen worden bij een keuze voor het door ons aangegeven alternatief."
Volgens Straathof is een eenlaags 400 meterbaan geen optie. Want dat is niet alleen de meest dure optie, het is ook minder aantrekkelijk voor ijshockey, kunstrijden en shorttrack. "Een eenlaags variant zal namelijk ten koste gaan van faciliteiten die noodzakelijk zijn voor wedstrijden en sfeer op de binnenbaan."
De vier clubs gaan donderdag 12 mei hun mening nogmaals ventileren tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad.

De volledige brief van de 4 Leidse ijsclubs is HIER TE LEZEN.
Hoe mooi het ook zou zijn om in Leiden een 400-meterbaan te hebben, politiek en financieel is dat niet haalbaar. 333 meter is het hoogst haalbare. Als sporter moet je realistisch blijven en voor het hoogst haalbare gaan. We zijn in Leiden van heel ver gekomen. Een jaar of 10 geleden was de IJshal ten dode opgeschreven, en nu gaat de discussie nog over een nieuwe 250- of 333-meterbaan.
Ik heb het volledige vertrouwen in het bestuur van de Leidse IJshal onder leiding van Jos Arts en de samenwerkende ijsclubs met Jeroen Straathof als woordvoerder. Ik wens hen namens alle schaatsers in Leiden en omstreken veel succes toe met hopelijk een 333-meterbaan als uitkomst.

Geen opmerkingen: