woensdag 7 september 2016

Beurzen open, dijken dicht

Een week na de Watersnoodramp in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953, die grote delen van Zuidwest-Nederland onder water zette, werd begonnen met de actie "Beurzen open, dijken dicht".

Met allerhande acties werd geld ingezameld.

Dat gevoel bekroop mij bij het lezen van dit artikel op de site van de NOS: Lopers Afsluitdijk Open krijgen geld niet terug.
De 7500 hardlopers die zaterdag deel zouden nemen aan de Afsluitdijk Open krijgen hun inschrijfgeld niet terug. De wedstrijd werd op het laatste moment afgelast vanwege dreigend onweer. Volgens de organisator hebben de deelnemers zich geconformeerd aan de algemene voorwaarden, waarin staat dat de organisatie in geval van overmacht geen geld terug kan geven.
Er wordt gekeken of de wedstrijd op korte termijn alsnog kan worden gehouden, maar de kans dat dit lukt lijkt niet erg groot. En als het wel lukt is het niet zeker of de gedupeerden gratis mogen meedoen.
"We overwegen sterk om de gedupeerde deelnemers een gratis startbewijs te geven voor een volgende editie, maar ik kan dat op dit moment nog niet garanderen", zegt Koen Hermens namens House of Sports, de organisatie achter het sportevenement. Wie het hele parcours van 32 kilometer af wilde leggen, betaalde daar 42,20 euro voor.
Het evenement moest zaterdag worden afgeblazen vanwege het slechte weer. Er was kans op onweer en zware windstoten, waardoor volgens de organisatie de veiligheid van de deelnemers niet kon worden gegarandeerd.
Op dit moment wordt met Rijkswaterstaat en andere partijen overlegd over een alternatieve datum voor het evenement. "De kans dat dat op korte termijn lukt is niet zo heel erg groot. Het is van zoveel factoren afhankelijk of dat slaagt dat ik daar geen toezeggingen over kan doen."
Waarschijnlijk lukt het pas voorjaar 2017 om een nieuwe Afsluitdijk Open te organiseren. "Maar we houden uiteraard hoop. Als het eerder kan, graag."

Ik heb er alle begrip voor, dat de loop afgelopen zondag vanwege het onweer niet doorging. Maar dat je na € 42,20 betaald te hebben niet eens verzekerd bent van een nieuw startbewijs, dat vind ik te zot voor woorden. Misschien moet de organisatie de naam maar veranderen in "Beurzen open, Afsluitdijk dicht"!

Geen opmerkingen: