zondag 4 september 2016

De gunfactor

Het klinkt als de titel uit de stripserie rond de cowboy Lucky Luke: de gunfactor.

Toch gaat het om iets heel anders. Men gunt een sporter, die zeer veel tegenslagen of een ernstige ziekte heeft overwonnen, zijn of haar overwinning. Een mooi voorbeeld van het laatste is Maarten van der Weijden, die na kanker overwonnen te hebben op de Olympische Spelen in Peking goud won bij de 10 kilometer zwemmen in open water.

Gisteren voegde Robert Gesink zich met zijn winst in de Koninginnenrit in de Vuelta a España in het rijtje van sporters, die eindelijk zijn grote prijs binnenhaalt na een enorme lijst van blessures en tegenslagen.

Tegenslag na tegenslag: er bleef wielrenner Robert Gesink de laatste jaren weinig bespaard. Kampte hij niet met hartritmestoornissen, dan liep hij wel een beenbreuk op tijdens een training of dan lag zijn vrouw met zwangerschapscomplicaties in het ziekenhuis. En er was dit jaar nog een putdeksel in Zwitserland waar hij over viel met een hersenschudding als gevolg.

Met zijn overwinning op de Col d'Aubisque boekte Gesink zijn mooiste zege uit zijn carrière. Er is niemand die Robert dit niet gunt. De gunfactor in het wielerpeloton en ver daarbuiten is dus erg groot voor deze coureur, die sinds zijn entree in het profpeloton voor het ongeluk leek geboren.

Hopelijk krijgen we dit beeld vaker te zien. Het is Robert Gesink van harte gegund.

Geen opmerkingen: