donderdag 22 september 2016

Dubbelslag

Bij het skeeleren heb je de doublepush. Daar kwamen we gisterenavond niet aan toe, maar desondanks sloeg ik een dubbelslag.

Om 7 uur fietste ik naar de skeelerbaan in Leiderdorp. Ik kwam iets te laat aan, want een brugwachter vond het nodig om de brug net voor mijn neus open te zetten. Zodoende miste ik de eerste oefening, die Marieke van Hoek gaf. Van deze toptrainster, die op verzoek van Arthur van Winsen weer op kwam draven, kregen we skeelertraining, waarbij de nadruk lag op de bochtentechniek.
Met een elftal IJVL-ers werd ik onder handen genomen. In het begin van de avond had ik echt het idee: "Ik kan er niks van!"
We begonnen met 3 slagen in de eerste helft van de bocht en 4 slagen eruit. Om de onzekerheid nog wat groter te maken, werd het 2 slagen bij het ingaan van de bocht en 3 eruit.

Na een aantal vragen over waar je de druk moest zetten op je skeelers bij het rijden van de bocht kwam het kantelmoment. We mochten in de bocht alleen met rechts afzetten. We oefenden dit bij de grote bocht, maar ook in een heel klein rondje. Dit was trouwens het enige moment, waarop ik in het voordeel was met mijn kleine wieltjes.
Na deze oefening moesten we een viertal rondjes skeeleren met een goede afzet met rechts. Ik moet eerlijk bekennen: na de hele zomer gehannest te hebben met de bochten, lukte het na een skeelertraining van Marieke van Hoek ineens wel. Ik had weer controle.

Met een wauw-gevoel verliet ik de skeelerbaan en fietste ik naar het huis van Bert Staal, waar we met Gerard Driessen de laatste puntjes op de i zetten voor de nieuwe Schaats Instructie Cursus, die op 27 oktober van start gaat in de Leidse IJshal.
Na de vergadering hoorde ik van Bert een prachtig verhaal over de verrassende bronzen medaille van Peter Nottet op de 5 kilometer op de Olympische Spelen in Grenoble. In 1968 zaten we midden in het Ard en Keessie-tijdperk. Peter Nottet zat al aan de eettafel en ir. Ad Paulen liep met Ard Schenk en Kees Verkerk, die te laat waren voor het avondeten, langs deze stayer, die meestal net naast het podium greep. Nottet werd volledig genegeerd.
Hij was hier zo kwaad over, dat hij de volgende dag naar een platenzaak ging en met een koptelefoon de hele tijd naar opzwepende muziek luisterde. Een kwartier voor de start van zijn 5 kilometer trok Nottet pas zijn schaatsen aan en met een lijf vol adrenaline van kwaadheid kwam hij slechts een paar seconden tekort om Kees Verkerk van de zilveren medaille te beroven. In een tijd onder het net gesneuvelde oude wereldrecord!
De Noorse stayer Fred Anton Maier was in 1968 ongenaakbaar.

Ir. Ad Paulen had onbedoeld als mentale trainer gefungeerd en het beste in Peter Nottet naar boven gehaald. Met zilver en brons had Nederland zodoende een dubbelslag geslagen.

Geen opmerkingen: