woensdag 28 juni 2017

De beste Tourmanager

Zaterdag gaat in Düsseldorf de jaarlijkse Tour de France weer van start. Daaraan voorafgaand worden er in het hele land wedstrijden georganiseerd om te kunnen bepalen, wie de beste Tourploeg samen kan stellen. Zelf doe ik daar met wisselend succes ook aan mee. Net als vorig jaar doe ik mee met "De beste Tourmanager".
Daar ik gewend ben om met open vizier te strijden, viel de keuze voor de naam van het team en de ploegleider op de twee schaatsboeken, die ik heb geschreven. De ploegnaam is "De Elfsteden toch gereden".

Deze chef d'equipe gaat onder de naam "Molen- en Merentocht" de strijd aan met de andere ploegleiders.

Met deze 9 renners en 5 reserves neem ik mee aan dit Tourspel. Natuurlijk kan dat nog wijzigen, want er kunnen renners geblesseerd afvallen of door dopingperikelen alsnog buiten de boot vallen, maar ik ga er van uit, dat dit mijn wielerploeg wordt.
Met 100 punten te verdelen probeer je natuurlijk zo efficiënt mogelijk "in te kopen". De eerste aankoop betreft de Slowaak Peter Sagan, die 20 punten kost, maar de laatste jaren de groene trui won als een sprinter die ook nog aardig klimmen kan. Hij levert altijd waar voor zijn geld.

Een kanshebber voor het podium is de Australiër Ritchie Porte, die na jaren knechten voor Chris Froome aan een tweede wielerleven lijkt begonnen. Hij kost 17 punten, maar deze klassementsrenner draaide met winst in de Ronde van Romandië en de tweede plaats in het Criterium du Dauphine een grandioos voorjaar, dus met de vorm zit het wel goed. Daar voeg ik Romain Bardet aan toe, de nummer 2 van de Tour de France van vorig, die 16 punten kost. Fransen rijden in de Tour veelal sterker dan in andere wedstrijden. De eerste 53 punten zijn dus al vergeven.
Drievoudig Tourwinnaar Chris Froome viel buiten de boot. Hij won de Tour altijd als hij het Criterium du Dauphine had gewonnen. Dit jaar werd hij 4e....
Bij het samenstellen van de Tourploeg leun ik altijd sterk op de "Dauphine Libere" en de Ronde van Zwitserland. Wie daar in vorm is, is dat in de Ronde van Frankrijk meestal ook.
Naast de bovengenoemde Ritchie Porte en Romain Bardet, de nummers 2 en 6, trok ik de winnaar, de Deen Jacob Fuglsang, de Ier Daniel Martin en de Duitser Emanuel Buchmann, de nummers 3 en 7 aan. Buchmann won het jongerenklassement. Fuglsang kostte 8, Martin 12 en Buchmann 3 punten. Totaal zat ik dus al op 77 punten.

Een Nederlander mag natuurlijk niet ontbreken. Mijn keuze viel met het oog op de tijdrit op Jos van Emden, de winnaar van de laatste tijdrit in de Giro. Hij wordt vergezeld van zijn ploeggenoot Primoz Roglic, een prima tijdrijder. Deze Sloveen was 3e in de Ronde van Romandië en 2e in de Ster ZLM. Daarmee was hij met 6 punten net zo duur als sprinter Dylan Groenewegen, die ik met het oog op de 7 sprintetappes aantrok. Met deze punten kwam ik op 92 uit.
De reserves zijn de Britse sprinter Ben Swift, die 5e was in het puntenklassement in de Dauphine en de Belg Tiesj Benoot, de nummer 12 in de "kleine Tour" en nummer 3 in het jongerenklassement. Op verzoek van Jos Drabbels selecteerde ik Mike Teunissen uit het Limburgse Ysselstein, de woonplaats van berggeit Peter Winnen, alsmede diens landgenoot Maurits Lammertink en Fransman Nicolas Edet.
Doe uw voordeel met mijn kopwerk en raadpleeg procyclingstats.com voor een nog betere onderbouwing van uw team.

Ik wens jullie allen een leuke en spannende Tour toe.

Geen opmerkingen: