vrijdag 2 juni 2017

"Zaterdag mogen jullie uit je dak gaan!"


Gisterenavond was de generale repetitie van "Viva Verdi & Rossini" van de Leidse Koorprojecten. Om 10 voor 7 fietsten mijn vrouw en ik naar de Hooglandse kerk, waar we onder leiding van Wim de Ru het volledige programma door zouden zingen.
Ook het Leiderdorps Kamerorkest was aanwezig, net als alle solisten. Daarnaast waren er ook nog leerlingen van het Visser 't Hooftlyceum, die een drietal scenes uit "Macbeth" van William Shakespeare op het toneel opvoerden.

Dit meesterwerk van Shakespeare sloot aan bij het meesterwerk van Giuseppe Verdi: "Patria oppressa" uit diens gelijknamige opera "Macbeth".

Wat ik wel leuk vond was, dat een van de toneelspeelsters Nienke Snel was. In het verleden heb ik dit IJVL-lid anderhalf jaar schaatsles gegeven in de Leidse IJshal.
In de Hooglandse kerk was ik nog een bekende tegen gekomen. Rob Pijpers was druk in de weer met zijn camera. Hij was aan het testen hoe hij zaterdag het best opnames kan maken van de uitvoering van "Viva Verdi & Rossini".

Rob heeft ervaring met deze Middeleeuwse kerk, want in 2015 filmde hij de festiviteiten rond het 700 jarig bestaan van de Hooglandse kerk.

Voor de aanvang van de generale repetitie praatte ik vrij uitgebreid met dit voormalige Oktopus-lid.

Voor de pauze werd de "Messa di Gloria" van Gioachino Rossini gespeeld en gezongen met de tenorpartij van Sebastian Brouwer in "Qui Tollis" als absolute hoogtepunt.
In het tweede deel kwamen de operafragmenten van Verdi aan bod. We kwamen er steeds meer in. Twee koornummers liepen erg lekker.

Naast "Vedi le fosche notturne spoglie" was dit het beroemde "Va pensiero", beter bekend als het "Slavenkoor".

Na afloop van de generale toonde de dirigent zich redelijk tevreden, maar Wim de Ru had nog wel een aansporing voor ons in petto: "Dit was nog maar een repetitie. Zaterdag mogen jullie uit je dak gaan!"

Dat zal in de hoge Hooglandse kerk nog niet meevallen....

Geen opmerkingen: